– Noen av de som virkelig har tjent gode penger i Norge den siste tiden er dagligvarekjedene. Nå må de vise måtehold, sier Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Matprisene pleier å øke i starten av februar hvert år. Da setter kjedene opp prisene i etterkant av forhandlingene de har hatt med leverandørene. I år er det spådd at økningene kan bli ekstra stor, rundt 10 prosent.
Peker på de store kjedene
Tre uker før prisene skal justeres sier Vedum at de store kjedene må bidra til å dempe prisveksten.
– Det er ikke slik at det er regjering eller staten går inn å bestemmer den enkelte pris. Det er det aktørene som gjør. Både Rema, Norgesgruppen, Coop, de store aktørene må også ta et ansvar, sier Vedum.

– Det går rett i dass, sa utdanningsministeren. Nå svarer Vedum
I dag kom tall som viste at matprisene har gått ned 2,1 prosent fra november og til desember. Men ser man på de siste 12 månedene har prisveksten på mat vært på hele 11,1 prosent.
– De store dagligvarekjedene har en viktig rolle og et stort ansvar, dette er ikke tiden for å ta ut ekstra marginer.
Finansministeren hopper bukk
– Vi håper finansministeren vil gi samme formaning til de store produsentene som Orkla, Tine og Nortura, sier dagligvare-direktør i Virke, Bendik Solum Whist
Virke organiserer Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar, Joker), Coop og Bunnpris. Han stusser på at pekefingeren rettes mot dagligvarekjedene og ikke leverandørene.
– Det er viktig å huske på rekkefølgen på ting. Det er produsentene som har varslet at de vil øke prisene sine. Dette er bedrifter som har over dobbelt så høye marginer som dagligvarekjedene, sier Whist.

Plastpose-trøbbel for Rema, Kiwi og Extra: – Nå kommer krav om straff
Han viser til de grunnleggende årsakene til at prisene går opp som krigen i Ukraina, råvarepriser og økte priser på drivstoff og strøm.
– Dette slår inn i de fleste verdikjeder, også verdikjeden for mat. Vi forholder oss til at industrien har varslet økte priser, men synes det er litt rart at finansministeren hopper bukk over produsentleddet og kun peker på siste ledd i verdikjeden. Særlig fordi produsentene har dobbelt så høye marginer, sier han.