Se videointervju med Vedum:

OSLO SPEKTRUM (Nettavisen): Torsdag morgen startet NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum, der næringslivsledere og politikere er samlet for å diskutere den urolige tiden verden står i.

Mannen som styrer landets pengesekk, finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), legger ikke skjul på at han er bekymret for 2023.

– Den store trusselen for arbeidsplassene er høy prisstigning, og det må vi bare jobbe med, for å få prisstigninga ned. Den store trusselen for lommeboken til folk, det er også høy prisstigning, sier Vedum til Nettavisen på vei inn til konferansen.

Jens Stoltenberg, Ida Wolden Bache og Jonas Gahr Støre er blant deltakerne på NHOs årskonferanse.

– Vil være gift

– Hvordan skal vi få prisene ned?

– Da må vi gjøre noen tøffe grep som vi gjorde før jul, da vi kuttet i oljepengebruken. For hvis vi fra statens side bare øker pengebruken, så er det den farlige oppskriften som bidrar til høyere priser og det vil være gift for bedrifter som akkurat har ansatt nye folk, sier Vedum, og legger til:

– Det vil også være kjempetøft for de som allerede synes at det er krevende å få lommeboka til å strekke til.

– Kan du love at det ikke kommer til å skje?

– Det er mange ting som påvirker det, og så må politikken påvirke på den måten vi kan. Vi må ikke gjøre grep som gjør at prisene går mer opp. Sammenligner man Norge med andre land, så er vi blant landene som ligger lavest på prisstigning i hele europa, påpeker finansministeren.

– Lavest i Europa

Vedum peker samtidig på flere positive trekk i det norske næringslivet:

– Jeg vil heie litt fordi vi har skaffet over 100.000 nye arbeidsplasser det siste året. Det er veldig spesielt i denne tiden her, at det er skapt så mange arbeidsplasser og at vi har en rekordlav ledighet, sier han.

Men han understreker at en prisstigning på 6,5 prosent i Norge, likevel er krevende nok for folk og bedrifter.

– Da må vi få prisene lavere, og ikke høyere. Og så må vi når vi her hos NHO glede oss over at det i fjor var et rekordår. Det er et paradoks i den tiden vi er i, en side er alle bekymringene og på den andre siden har bedriftene ansatt flere og flere er i jobb nå enn for ett år siden, sier han til Nettavisen.

NHOs årskonferanse avholdes torsdag, der blant annet NATO-sjef Jens Stoltenberg er hovedtaler.