Han håper de vil snu.

– Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem, sier Vedum til NTB.

Torsdag ettermiddag bekreftet administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, overfor E24 at de fem oppdrettsselskapene ikke vil møte finansministeren og fiskeriministeren fredag som planlagt.

Der var det ventet at regjeringens beslutning om å innføre grunnrenteskatt på sjømatnæringen ville bli et hett tema.

Uenig i beskatning

Ystmark sier overfor NTB at morgendagens møte dreier seg om flere enn de fem største selskapene, og at det derfor er riktig at interesseorganisasjonene stiller.

– Vi har fått tilbakemelding fra så vel store som små selskap om at dette er en bransjesak som berører hele næringen og også bedrifter i klyngen rundt havbruket, sier Ystmark til NTB og legger til:

– Problemstillingene vi har fått løftet fram er ikke særegen for de fem store selskapene. Spørsmålene er tvert om felles for bedrifter av ulik størrelse.

Derfor stiller Norsk Sjømat sammen med Sjømatbedriftene i innspillsmøtet fredag.

«Regjeringens forslag til vesentlige og omfattende endringer i havbruksindustrien sine rammevilkår er ikke noe som bare angår de fem største selskapene», skriver Sjømat Norge og Sjømatbedriftene i en felles melding torsdag.

Håper på helomvending

Men til tross for flere permitteringsvarsler i oppdrettsnæringen, står finansministeren fast på at grunnrenteskatten vil forbli uendret.

– Jeg vet at de store oppdrettsselskapene ikke er for en grunnrenteskatt, men det blir det uansett. Men det er viktig at det er en forståelse for at man beskattes på riktig inntektsgrunnlag, og noe av formålet med møtet i morgen var å oppklare misforståelser som har vært den siste uken, sier Vedum.

– Det er alltid nyttig å ha møtene direkte med dem som står i hverdagen i stedet for noen som jobber som lobbyister, legger han til.

Finansministeren understreker at han håper selskapene revurderer kanselleringen av møtet, og at han tror det vil være i deres interesse å møte opp.

– De gjør sine egne vurderinger, men min dør er alltid åpen, avslutter han.

(©NTB)