*Nettavisen* Økonomi.

Velg riktig husforsikring

Foto: Scanpix

Flere tusen kroner skiller de dyreste og de billigste villaforsikringene. Sjekk prisene her.

28.01.05 08:35

Dersom ulykken er ute, kan en husforsikring spare deg for et svært stort innhugg i lommeboken. Men det er også penger å hente på å velge riktig forsikringsselskap.

En undersøkelse TV 2 Nettavisen har utført, viser at nesten 3.400 kroner skiller det billigste og det dyreste tilbudet dersom du bor i byen.

Bor du ute i distriktene, er ikke forskjellene like store. Tilbudene varierer da med 1.600 kroner.

Det er Trygg-Hansa som har det beste tilbudet for bybeboerne, mens If har det beste tilbudet for utkant-Norge. Dårligst ut i begge kategoriene kommer Enter og Vesta.

Vi har tatt utgangspunkt i en pakkeløsning, med både innbo- og husforsikring i ett. Da er du dekket både ved for eksempel vannlekkasjer, brann og innbrudd.

Prisene er oppgitt etter følgende kriterier:

Tilfelle 1 - Enebolig på Grefsen i Oslo

Paret som bor i huset er i slutten av 40-årene. De har 200 kvadratmeter å boltre seg på i boareal, fordelt over tre etasjer.

Huset er bygget i tre med grunnmur i betong, og ble satt opp i all sin prakt i 1980-årene. Paret har sikret seg med både vanlig lås og sikkerhetslås. I tillegg er det røykvarsler og brannslukkingsapparat.

Tilfelle 2 - Enebolig på Flå i Buskerud

Paret som har slått seg ned på Flå, er i slutten av 30-årene. De bor i en enebolig, bygget i tre med grunnmur av betong.

Eneboligen er på 180 kvadratmeter, og ble bygget i 1950-årene. Huset ble oppgradert på midten av 1980-tallet.

Husets tre etasjer er utstyrt med røykvarsler og brannslukkingsapparat, samt innbruddsalarm og sikkerhetslås på utgangsdøren.

Begge tilfellene har innboforsikring for én million kroner, og egenandel på 4.000 kroner.

- Sjekk pris ofte

De aller fleste forsikringsselskapene opererer med en pakkepris på innbo- og husforsikring, men du bør selvfølgelig sjekke rundt om det lønner seg å samle alt på ett sted eller om du bør splitte opp.

I tillegg opererer mange fagforeninger og liknende med spesielle rabatter på blant annet innboforsikring.

Det viktigste er uansett å være bevisst før du skriver under en avtale.

- Du bør sjekke prisen årlig, ettersom prisene varierer mye, sier seniorrådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi til TV 2 Nettavisen.

Braut mener også at du må vurdere hva som er aktuelt for deg.

- Ikke alle har behov for den samme dekningen, det varierer ofte i forhold til hva slags hus du bor i. Du må passe på at din forsikring dekker det som betyr noe for deg, og det som koster mest, påpeker seniorrådgiveren.

I tillegg eier du sannsynligvis mer enn du tror, noe innboforsikringen bør ta dekning for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.