Velg riktig mp3-spiller

For å finne den riktige mp3-spilleren bør du tenke lenger enn å gå inn i nærmeste butikk og kjøpe iPod. Dette bør du vurdere.

22.06.05 17:57

Markedet nærmest flyter over av mp3-spillere, og det er ikke lett å vite hvilken en skal velge. Mange tar derfor det enkle valget: iPod Det gjør de fordi den har man hørt mye om.

For en god del vil et slik valg fungere, men iPod er på ingen måte et perfekt produkt. At markedet er fylt til randen med forskjellige mp3-spillere er ikke tilfeldig, det er nemlig mange forskjellige behov som skal tilfredsstilles.

Først bør du bestemme seg for hva slags type spiller du ønsker. Den finnes flere hovedtyper spillere for forskjellig type bruk:

Flash-minne-baserte spillere
Dette er små spillere som lagrer musikken på minnebrikker på typisk 256-1024 megabyte. Med 256 megabyte har en normalt sett til rundt 60 sanger.

Fordelen med disse er at de ikke har noen bevegelige deler. Dette spillerne helt perfekt for trening og andre aktiviteter der du beveger seg mye. De er små, og mange av spillerne har også svært god batterikapasitet.

Ulempen er at de er dyre i forhold til hvor mye musikk en får plass til.

Harddisk-baserte spillere
Disse spillerne lagrer musikken på harddisker i stedet for minnebrikker. Harddisker er fysisk større enn minnebrikker, og det gjør spillerne større og tyngre. Til gjengjeld er det plass til langt mer musikk - typisk 20-60 gigabyte. 60 gigabyte er nok til rundt 15.000 sanger. En vanlig iPod plasserer seg i denne kategorien.

Fordelen er først og fremst veldig stor lagringskapasitet. De fleste kan uten problemer legge hele musikksamlingen inn på en slik spiller.

Ulempen er størrelse, vekt og det faktum at spillerne er uegnet til bruk til for eksempel trening. Mye risting av spilleren ødelegger harddisken.

Mini-harddisk-baserte spillere
Spillere basert på denne typen harddisker kan sees på som en krysning av harddisk- og flash-baserte spillere. Spillerne er mindre enn de tradisjonelle harddisk-baserte spillerne, og bruker veldig små harddisker av typen MicroDrive. Disse harddiskene er på størrelse med minnekort som brukes i digitalkameraer, og rommer typisk 5 gigabyte. Dette gir normalt sett plass til over tusen sanger.

Fordelen med disse spillerne er god lagringskapasitet og betydelig mindre fysisk størrelse enn de harddisk-baserte spillerne.

Derimot er de mye dyrere i forhold til kapasitet enn de harddisk-baserte. De egner seg heller ikke like godt til trening som flash-baserte spillere fordi harddisken kan bli ødelagt ved røff behandling. Batterikapasiteten er ofte heller ikke så mye å skryte av

Multimedia-spillere
Det siste tilskuddet på stammen av spillere er de såkalte multimediespillerne, gjerne omtalt som PMP (Portable Multimedia Player). Dette er spillere som i tillegg til å kunne spille av musikk, også kan vise bilder og spille av filmer på en liten integrert skjerm.

Dette er en naturlig videreutvikling av mp3-spillere, men produktene er så langt relativt umodne og har problemer med avspilling av en del videofiler. PMP-spillere er store, og batterikapasiteten er svært begrenset. Denne typen spillere egner seg best til å se på film på toget.

Tenk først, kjøp etterpå
Du bør tenke på hva slags type situasjoner du skal bruke MP3-spilleren i før du velger hva du skal kjøpe. Skal du bruke spilleren mye til trening, da er minnekort-baserte spillere det åpenbare valget. Skal du derimot kun bruke spilleren på bussen, toget eller mens du går tur kan en harddisk-basert-spiller være tingen.

Ønsker du derimot en mer alt-mulig-spiller bør du ta en nærmere titt på en spiller basert på en mini-harddisk.

Mange valg
Etter at du har bestemt deg for hva slags type spiller du ønsker, må du finne ut av hvilke kvaliteter som er viktig for deg. Skal spilleren være så billig som over hodet mulig, eller har du preferanser innenfor områder som design, lydkvalitet og tilleggsfunksjoner? Ønsker du for eksempel å kunne overføre bilder direkte fra digitalkameraet og over på spilleren for lagring av bilder mens du er på ferie?

Det er ikke mulig å finne en svært billig spiller med god kapasitet, god lyd, god batterikapasitet og et hav med funksjoner. Derimot er det som oftest mulig å finne spillere som har den kombinasjonen av egenskaper som du er ute etter.

Er det bare pris som er viktig for deg er det ikke vanskelig å finne den rette spilleren. Er du derimot interessert i god lyd, god brukervennlighet og kanskje tilleggsfunksjoner som diktafon, opptaksfunksjon og lagringsmuligheter for andre ting enn musikk, da bør du aktivt bruke nettet til å lese tester og kanskje prøve forskjellige spillere før du kjøper den som er rett for deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.