Lenge før pandemien snudde hverdagen på hodet for de fleste av oss, var medlemmene av Miljøpartiet De Grønne (MDG) tilsynelatende smittet av en kronisk allergi mot alt som har med oljeutvinning å gjøre.

Les også: En av Norges rikeste kvinner: Beste på 165 år

Til de som ennå ikke har fått med seg hva partiet står for, kan jeg kjapt sitere følgende fra MDGs egne nettsider:

«Stanse åpning av nye olje- og gassfelt på norsk sokkel. Starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode. Fjerne alle skattefordeler og subsidier til petroleumsvirksomhet og avskaffe TFO-ordningen».

Tang og tare

Kort oppsummert vil MDG altså stenge Norges viktigste inntektskilde, som er hovedårsaken til at vi står bedre rustet enn de aller fleste nasjoner i krisetid.

Under den pågående pandemien har MDG støttet hovedlinjene i regjeringens krisepakker, vel vitende om at slike pakker aldri ville blitt realisert uten oljefondet.

MDG har riktignok kritisert ekstrabevilgningene til luftfarten og avgiftslettelser for industrien, men alternative tiltak for å hjelpe disse næringene hører vi ingenting om.

I september i fjor møtte jeg Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom i NRKs Dagsnytt 18 for å diskutere hva vi skal leve av i Norge etter oljen. Lederen for MDGs ungdomsorganisasjon hadde klare svar som eksempelvis tang og tare, smarte bygg og sirukulærøkonomi.

Les også: Klimageriljaen mener vi kan tjene 263 milliarder kroner på salg av tang og tare

I likhet med mange andre MDGere tror hun altså at disse næringene samlet sett vil erstatte de inntektene Norge mister om petroleumsvirksomheten stenges ned.

Ledighetsboom

Som følge av den pågående pandemien opplever næringslivet og folk flest en nærmest absurd situasjon.

Mange som for bare et par måneder siden betalte sitt månedlige avdrag på boliglånet mens de samtidig vurderte å kjøpe ny bil eller bestille sommerens sydentur, klikker seg nå inn på Nav.no for å søke om dagpenger.

Flere av dem jobber i olje- og gassektoren. Hvis MDG får det som de vil, vil disse - uavhengig av pandemien - på sikt komme i en tilsvarende situasjon. Jeg tviler på om de da vil lene seg tilbake og slå seg til ro med det MDG har publisert på sine nettsider:

«Den største verdien Norge har er ikke oljen vår, men kompetansen til alle som bor her».

Les også: Bastholm vil ha slutt på krisehjelp til oljenæringen

De aller fleste av oss opplever økt livskvalitet ved å arbeide. Det å kunne bidra til samfunnet, enten som ansatt eller selvstendig næringsdrivende, er en viktig del av et menneskes liv. Ingen, uavhengig av hvor du jobber eller hva du arbeider med, liker å bli fortalt at det du driver med er meningsløst.

I praksis er det egentlig det MDG forteller ansatte i petroleumssektoren hver eneste dag.

Hvor er jobbene?

COVID-19 gir oss en liten smakebit på MDGs verden. Der i gården unner man seg kanskje en ekstra stor kaffe latte når oljeprisen synker som en stein og fremtidige investeringer legges på is. Jeg mener tiden nå er inne til å gjenta spørsmålet: Hva skal vi leve av etter oljen?

Les de siste økonominyhetene her!

Per nå finnes det ingen enkeltnæringer eller bransjer som alene kan erstatte de inntektene Norge får fra olje- og gasssektoren.

Vindkraft, tang og tare eller smarte bygg lyder refrenget fra MDG, men det er milevis unna et realistisk svar.

Miljøpartiet De Grønne, og for den saks skyld også Venstre, SV og Rødt, bør snarest komme på banen med en liste over de yrkene ansatte i petroleumsnæringen, og for den saks skyld andre arbeidsledige og fremtidige arbeidstakere, nå bør begynne å sirkle seg inn mot.

Her kan du lese flere innlegg av Jan Petter Sissener.

I 2017 var det om lag 225.000 direkte og indirekte sysselsatte i petroleumssektoren i Norge. Hvilke jobber skal disse gå inn i, og hvor er disse stillingene? Ja, folk må være villige til å omstille seg og kanskje flytte på seg for å få en ny jobb, men det hjelper lite når jobbene ikke finnes.

Brytes handlingsregelen?

Samtidig som korona-viruset herjer verden, synker verdien av Statens Pensjonsfond Utland, bedre kjent som oljefondet.

Nettavisen Pluss: Maiken og Sverre har tatt jobben få nordmenn vil ha: - Det er den best betalte jobben jeg har hatt

Jeg vil ikke bli overrasket over om regjeringen for en gangs skyld bryter handlingsregelen i sitt forslag til statsbudsjett for 2021. De vil kunne få bred aksept for dette nå, som følge av pandemien. Kanskje er det også riktig, og i tråd med velkjente fraser om at det er i krisetider man skal bruke mer penger.

Mitt poeng er at kassa fort blir bunnskrapt om man samtidig med uttak fra oljefondet ikke får påfyll gjennom økte investeringer innenfor olje- og gassektoren. Det er her MDGs argumentasjon først og fremst ikke henger på greip. Partiet vil altså at vi skal kvitte oss vår viktigste inntektskilde før vi har sikret oss en annen måte å skaffe inntekter i samme størrelsesorden.

For det første tror jeg ikke det er mulig å finne en enkeltnæring som erstatter dagens inntjening fra petroleumssektoren over natten. For det andre er det meningsløs politikk å sende en vesentlig andel av dagens arbeidsføre ut i uvisshet og usikkerhet.

Les også: Tangens gjester har alle millionlønn: Nå lan de få regningen personlig

Korona-pandemien har allerede skapt nok hodebry for enkeltpersoner og familier som sliter med å få endene til å møtes.

Vi trenger ikke MDGs vidløftige visjoner på toppen av det.