*Nettavisen* Økonomi.

Verd 230 milliarder - står ubrukt

Foto: ROBYN BECK (AFP)

Det er 11 år siden flyplassen lagt ned, men fortsatt står tomten ubrukt.

01.10.09 20:17

- Det er en juvel. Jeg er sikker på at det er det mest verdifulle ubrukte landområdet i verden.

Det sier Nicholas Brooke, formann i Professional Property Services i Hongkong.

Tomten han snakker om er landstripen som tidligere huset Hongkongs internasjonale flyplass Kai Tak. Flyplassen ble nedlagt i 1998, og var frem til det en av de skumleste i verden.

Skumle landinger
Fly som skulle lande på flyplassen, som ligger midt i Victoria Harbour, måtte ta en skarp sving over åsene rundt Kowloon før de manøvrerte mellom skyskraperne på en slik måte at passasjerene på nært hold kunne studere beboernes klær som hang til tørk på balkongen.

Til tross for at Hongkong er et område som skriker etter nye tomter, står fortsatt landstripen ubrukt.

- Kai Tak er midt i hjertet av Hongkong. Å ha muligheten til å skape et forretningsområde eller et boligområde midt i en storby er unik, sier Booke til AFP.

Han mener området har en verdi som tilsvarer to kvadratkilometer av Manhattan eller hele finansdistriktet Canary Wharf i London.

Dyre leiligheter
Og i en by der en luksuriøs studioleilighet nylig ble solgt for tre millioner dollar (rundt 17,5 millioner kroner) er det heller ikke mangel på utbyggere som ønsker å slå kloa i litt land.

Grunnen til at området likevel nærmest har stått urørt i 11 år, er at byens myndigheter ikke har klart å finne ut nøyaktig hva det skal brukes til.

Men nå er arbeidet med en ambisiøs utbyggingsplan endelig i gang. En modell av planene finnes på kontoret til Hongkongs plan- og bygningsetat. Blir planene virkelighet vil den gamle flyplassen i fremtiden inneholde en idrettsstadion, en offentlig park og på tuppen av flystripen en cruiseterminal.

- Unik beliggenhet
Og i midten, naturlig nok byens mest fasjonable boligstrøk.

- Det er en unik beliggenhet, fordi den har vann på to sider og en spektakulær utsikt til Victoria Harbour, sier Eric Yue Chi-kin, Kowloons sjefsplanlegger.

Byens myndigheter planlegger å bruke 2,6 milliarder dollar på å bygge nødvendig infrastruktur i området, og etter planen skal første steg av utbyggingen, cruisehavnen, ut på anbud i løpet av året.

Hele utbyggingen vil koste 12,8 milliarder dollar. Det anslår sjefingeniør Mak Chi-biu, mannen som har ansvaret for å omgjøre Chi-kins drøm til virkelighet.

Ferdig 2025
Først i 2025 vil hele flystripen være ferdig forvandlet til by.

Eiendomseksperter ber byens myndighetene innstendig om å holde seg til planene som gir hele Hongkongs befolkning noe å glede seg over.

- Kai Tak er et aktiva som jeg tror må deles med alle. Du kunne bygge bare luksus der, og selge det til investorer fra Fastlands-Kina. Men jeg tror at vi må bygge noe som gir variert bebyggelse slik at folk fra alle samfunnslag kan delta. Det er stor fare for at man gjør noe veldig eksklusivt og dermed utestenger flertallet, sier Nicholas Brooke.

Den gamle flystripen ligger midt i Victoria Harbour:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag