*Nettavisen* Økonomi.

Verden i rødt

Foto: (Scanpix)

En katastrofalt dårlig børsdag på Wall Street trekker resten av verden rett i kjelleren.

02.12.08 08:19

Mandag falt Dow Jones-indeksen med 680 poeng. Det er det fjerde største poengfallet i indeksens historie og utgjør et verdifall på 7,70 prosent.

Det var vinnerindeksen i USA den første handelsdagen i desember. S&P 500 og NASDAQ gjorde det enda dårligere.

De hadde verdifall på henholdsvis 8,93 prosent og 8,95 prosent.

- Det stinker!
Årsaken til det kraftige fallet er investorflukt etter en rapport fra Det Nasjonale Byrået for Økonomisk Forskning (NBER) som slår fast at den amerikanske økonomien har vært inne i en resesjon siden desember i fjor.

- Økonomien stinker, produksjonsrapportene ser ikke bra ut og rapporten fra NBER hjalp ikke på situasjonen, sier administrerende direktør Ram Kolluri ved Global Investment Management til CNN.

Trekker Asia ned
Nå får børsene i Asia smake på nedturen på Wall Street. Der gjør børsindeksene svalestup etter de dystre tallene fra USA.

Den viktige Nikkei-indeksen i Tokyo har fått hardest medfart. På mandagens handel falt verdien på denne indeksen med 6,35 prosent. Like bak fulgte Hang Seng i Hongkong og All Ordinaries i Australia med verdifall på henholdsvis 4,94 prosent og 4,02 prosent.

NSE 50 i India og STI i Singapore gjorde det marginalt bedre, men også disse måtte tåle fall på 3,57 prosent og 2,03 prosent.

Det lille lyspunktet i øst er Shanghai Composite som bare falt tilbake 0,27 prosent mandag. De er den eneste av de store indeksene som har gått fram den siste måneden med en verdiøkning i november på hele 9,29 prosent.

Høy rente? Bytt bank og spar tusenlapper

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.