Gå til sidens hovedinnhold

Verdens minste smarttelefon

Den lille Windows-telefonen 8010 fra Qtek er en skikkelig arbeidshest i hendig format. Alle proffbrukeres hjerter bør glede seg.

Utseendemessig er Qtek 8010 ikke særlig spesiell. En normal, liten mobil med et diskret utseende røper lite om all den funksjonaliteten som gjemmer seg bak det sølvfargede ytre.

Enkelt oppsett
Brukervennligheten til 8010 begynner allerede i det du pakker opp mobilen.

I esken finner du et oppsett som enkelt forklarer hvordan man setter opp gprs og mms for telenor- og netcomabonnement.

Veiledningen er laget av leverandøren Dangaard, og er skrevet på norsk. Du blir tatt gjennom oppsettet steg for steg, og framgangsmåten er illustrert med både bilder og tekst slik at den skal være enkel å skjønne.

Windows operativsystem
Når du skrur på telefonen ser du første bevis på at Qtek skiller seg fra Nokia, Siemens og Sony Ericsson.

8010 er nemlig bygd på Microsofts nyeste operativsystem for mobiltelefoner, og menysystemet minner mer om det du finner på pc-en din enn på tradisjonelle mobiltelefoner.

Litt uvant, men ganske så intuitivt etter hvert som du venner deg til menyene.

Telefonen er ikke bare liten i forhold til andre smarttelefoner, den er også superrask. Qtek 8010 sporter en prosessor på hele 200 MHz, og gjør manøvrering og bruk av applikasjonene til en lek. Batterilevetiden er også super, du kan gå opptil fem dager uten å måtte lade opp mobilen. Da har du riktignok hatt en rolig arbeidsuke, men selv med heftig bruk er levetiden god.

En bakdel ved størrelsen er at du ikke har en trykkfølsom skjerm som på for eksempel Sony Ericssons P910.

Proff eller proffere
Det er to ulike måter å bruke Qtek 8010 på. Enten som en vanlig profftelefon, eller som en del av et større jobbmiljø.

Programvaren som følger med synkroniserer telefonen enkelt og greit med alle avtaler, kontakter og e-post mot Outlook på pc-en din.

Dersom du jobber i et miljø som bruker Exchange Server 2003, kan du omtrent se en ny jobbhverdag i møte.

Koblet mot en Exchange-server foregår nemlig synkroniseringen trådløst hvert 5. til 60. minutt (du bestemmer selv), slik at nye avtaler og e-poster ramler inn på mobilen din av seg selv.

På den måten har du alltid alle kontakter, avtaler og e-post både på pc-en og telefonen uten at du må koble de to sammen for å synkronisere.

I tillegg kan det sette opp en synkroniseringstid for arbeid og en for fritid, slik at du slipper å få e-poster fra jobben hvert 5. minutt på ferien din.

Mangler 3g
Applikasjoner som Internet Explorer, Windows Media Player, MSN Messenger og ActiveSync er allerede installert, og du finner et godt utvalg av ekstra programmer på nettet som lar deg tilpasse mobilen til dine behov.

Dessverre er ikke bruken av Messenger spesielt god. Mens blant andre Agile Messengers program for Sony Ericssons telefoner lar deg være koblet opp til chatteklienten hele tiden, er det ikke mulig å kjøre Windows-versjonen bak andre programmer og 8010 kobler den ned etter bare et par sekunder.

Et annet ankepunkt er at Qtek 8010 mangler støtte for Edge og 3g, som ville gitt mye høyere hastighet på dataoverføring. I og med at profftelefonen brukes mye til dataoverføring, synes vil Qtek burde ha integrert støtte for å alle fall en av de nye teknologiene.

Qtek 8010 har også innebygd kamera i grei vga-kvalitet, og bildene blir av ok kvalitet. Windows Media Player spiller av mp3-filer, wma, wav og mpeg4, og mobilen har 32 megabyte internminne som kan utvide med et mini-SD-kort.

Konklusjon

Qtek 8010 er en imponerende smarttelefon, og vurderer du å kjøpe deg en avansert mobil bør du definitivt ta en titt på Windows-mobilen. For deg som gjerne bytter ut den trykkfølsomme skjermen for å få en telefon som faktisk passer i lomma, er 8010 et meget godt valg.

Bruker du telefonen mye i jobben og vet at dere kjører et Exchange-miljø på arbeidsplassen er det lite å tenke på: løp og kjøp! I alle fall dersom IT-avdelingen er velvillig innstilt.

All ros tilside, vi gir likevel Qtek 8010 en femmer. Grunnen er savnet av Edge eller 3g - når du sitter med et så kraftig verktøy i fingrene blir det frusterende å vite mobilen kunne vært enda kjappere.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden