NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Over en halv million flere amerikanere fikk jobb i måneden som gikk, og arbeidsledigheten er nå på sitt laveste siden før korona-pandemien.

Les også: - Bidens presidentskap står og faller på to saker

Verdens viktigste nøkkeltall

Fredag kom det som omtales som verdens viktigste nøkkeltall, den amerikanske sysselsettingstallene, som amerikanske presidenter gjerne tar til inntekt for sin egen innsats med økonomien.

Les også: Deler ut gratis øl til 200.000 personer

De viser at den sittende presidenten, Joe Biden, har god grunn til å være fornøyd. Den amerikanske økonomien skapte nemlig hele 559.000 nye jobber i løpet av mai, mer enn dobbelt så mye som i april, da det bare ble skapt 266.000 nye jobber.

Mai ble dermed den nest beste måneden for amerikansk jobbvekst siden Joe Biden ble valgt til president i november i fjor.

Les også: Sjokkmelding: - Donald Trump tror han blir gjeninnsatt som president i august i år

Arbeidsledigheten faller dessuten ned til 5,8 prosent, det laveste siden før pandemien startet i mars 2020.

Til tross for at mer enn en halv million flere amerikanere var i jobb i mai enn måneden før, var tallene likevel ikke fullt så gode som ventet.

Ifølge Bloomberg var det ventet 650.000 nye jobber i måneden som gikk.

Les også: Trump-etterforskningen: - Ikke ta meg, ta Melania!

Likevel er det fortsatt 7,6 millioner færre arbeidsplasser i landet enn i februar i fjor – før pandemien rammet USA, skriver NTB.

Men på torsdag kom det tall som viser at antall arbeidsledighetssøknader nå er under 400.000 i USA for første gang siden pandemien startet. Det er blitt skapt 1,8 millioner arbeidsplasser i år, et gjennomsnitt på mer enn 450.000 jobber i måneden

Børsoppgang på Wall Street

Men til tross for at tallene ikke var som ventet, så var markedet slettes ikke skuffet over det de fikk se. Wall Street åpnet nemlig med oppgang.

Både Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 startet opp, og teknologitunge Nasdaq startet opp hele 1,2 prosent.

Varsler økonomisk opptur

Og den økonomiske fremtiden i USA akkurat nå, ser også veldig lys ut, om man skal tro ekspertene.

Ifølge Wall Street Journal er den økonomiske oppturen allerede i gang og den savner sidestykke.

De viser blant annet til ferske tall om oppstart av nye bedrifter, arbeidstall, gjeld i husholdningene og oppgangen i aksjemarkedet. Dow Jones er eksempelvis 18 prosent høyere nå, enn den var på høyden før pandemien traff i februar 2020.

Les også: - Dette er det mest bisarre eksempelet på personkulten rundt Trump

- Vi har aldri sett noe lignende - en kollaps og så en eksplosjon lignende opphenting, sier Allen Sinai, sjeføkonom og strategi Decision Economics, Inc. til avisen.

- Det vi opplever nå har ingen lignende historisk parallell, sier Sinai.

Wall Street Journal skriver at økonomer og politiske beslutningstakere var bekymret for at det ville ta flere år for arbeidsmarkedet og bedrifter ville gro igjen da pandemi restriksjonene sendte USAs økonomi inn i et fritt fall i fjor vår. Men nå forventer de samme ekspertene at økonomiens størrelse vil overgå nivåene før pandemien allerede i dette kvartalet.