Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Verste arbeidsledighet siden 1974

Foto: James Nix (AP)
Fredag kom tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet som viser hvor dårlig det virkelig står til i USA.

Siden nedturen i den amerikanske økonomien startet i desember 2007, har 3,6 millioner jobber forsvunnet. Halvparten av jobbene har blitt borte i de siste tre månedene. I januar forsvant 598.000 jobber. Ikke siden slutten av 1974 har så mange jobber forsvunnet på én måned.

Totalt er 7,6 prosent av de amerikanske arbeiderne arbeidsløse. Det tilsvarer 11,6 millioner mennesker, pluss 7,8 millioner deltidsarbeidere.

Dette viser tall som fredag ble lagt frem av det amerikanske arbeidsdepartementet. Tallene viser at landets jobber forsvinner med alarmerende fart.

- Tallene og de store lidelsene til de amerikanske arbeiderne som tallene representerer, forsterker behovet for dristige skatteløsninger, sier Christina Romer som leder Det hvite hus råd av økonomiske rådgivere.

- Hvis vi ikke handler, vil vi trolig miste millioner av jobber, og arbeidsløsheten kan bli det dobbelte, sier hun.

- Bedrifter er i overlevelsesmodus og kutter til beinet. De kutter hardere og hardere av frykt for fremtiden, sier økonomi Ken Mayland som er president i rådgivningsselskapet ClearView Economics, til nyhetsbyrået AP.

Fabrikkene kuttet 207.000 jobber i januar. De kraftigste kuttene kom i bilindustrien. Privat tjenesteyting kuttet 120.000 jobber, detaljhandelen kuttet 45.000 jobber mens de som jobber innen fritid og sykehus ble 28.000 færre.

Samtidig finner bedriftseiere nye måter å spare penger på. De ansatte som ikke mister jobbene sine, mister likevel inntekter. Bedrifter kutter i lønn, og kutter i arbeidstimer.

I januar var den gjennomsnittlige arbeidsuken 33.3 timer. Det er rekordlavt i USA.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!