OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Børsfallet kommer etter at de fleste av børsene i Asia startet den nye handelsuken med markert nedgang. Nyheter om at koronaviruset covid-19 spredte seg, og flere ble meldt døde.

Virusfrykten har smittet over på Oslo Børs, og hovedindeksen endte ned hele 4,1 prosent.

Vi må tilbake til 8. februar 2016 for å finne et større fall, da børsen var ned 4,4 prosent. I poeng var børsen mest ned noensinne.

Da Oslo Børs stengte mandag, var Norwegian ned hele 14,6 prosent.

Også amerikanske var ned på mandag og Dow Jones endte til slutt ned 3,5 prosent, nboe som gjorde det til den dårligste børsdagen på to år. .

Det er spesielt flyaksjene som fikk svi. Delta Air Lines, som er verdens nest største flyselskap, endte ned hele seks prosent, og det samme gjorde American Airlines. United Airlines endte ned 5,5 % prosent. Også Apple var ned.

Les også: Apple i iPhone-trøbbel

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling raser ytterligere 16 prosent til nye bunnivåer. Nettavisen skrev nylig at selskapet er tynget av gjeld.

Det ligger an til å bli årets klart verste børsdag her hjemme. Spørsmålet er om markedene overreagerer på nyhetene om viruset, hvor mye skal det egentlig påvirke verdens finansmarkeder.

Les også: WHO med oppløftende nyheter om coronaviruset

Overreagerer

- Det normale er at markedene overreagerer, vi har over tid sett at markedene har overreagert på sånne nyheter. Det er en overreaksjon særlig på rentesiden, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til Nettavisen Økonomi.

- Det normale er at slike nyheter skaper altfor store utslag i markedene, tilføyer han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets påpeker at smitteomfanget av Coronaviruset allerede er langt større enn lignende virusutbrudd som Sars og Mers. Tilbakeslaget i Kina og fotavtrykket på global vekst vil bli betydelig. Frykten er ifølge Bruce todelt:

Oppbremsingen av global vekst blir kraftigere enn tidligere antatt, men enda verre: En frykt for at andre lands tiltak ikke vil være like effektive, og at viruset utvikler seg til en global pandemi.

Lavere renter

Men dersom man får kontroll på spredningen, vil lavere renter igjen stimulere både økonomisk aktivitet og aksjemarkeder.

Den 30-årige statosbligasjonsrenten er i løpet av kort tid ned med hele 0,5 prosentpoeng. Det er veldig mye, og Andreassen finner ingen annen forklaring til det enn coronaviruset.

Det kraftige fallet i denne renten kan også leses som om veksten i verdensøkonomien skal ned fra eksempelvis 3 prosent til 2,5 prosent i 30 år fremover.

Les også: Nordmennene som kom fra Kina er ikke smittet av coronaviruset

Veldig mye til

- Det skal veldig mye til at viruset påvirker veksten i verdensøkonomien i flere tiår og mye til at det endrer verdensøkonomien i 2021. Men vi vet ennå ikke når man får kontroll på viruset resten av verden, sier Andreassen.

Han sier at alt tyder på at man får kontroll over slike virus i en land med en viss infrastruktur, men det koster. Og dødeligheten ser ut til å bli høyere enn de anslåtte 2 prosent fra starten, Andreassen tror den reelle dødelighetsprosenten er opp mot 4-5 prosent.

- Viruset er også veldig smittsomt, det viser antall smittede på cruiseskipet Diamond Princess. Det er all grunn til å være veldig bekymret for de som er i nærheten, sier sjeføkonomen.

Normalt skulle man tro at lavere renter er bra for aksjemarkedet, men slik er det ikke lenger.

- Inntil torsdag var aksjemarkedet sterkt, nå suser både aksjemarkedet ned. Sånn har det vært i 20 år, år rentene stiger, så stiger aksjemarkedet, og når rentene faller, faller i aksjemarkedet, sier Andreassen.

SAS og Norwegian lider

Flyselskapene SAS og Norwegian faller begge tungt fra start på grunn av virusfrykten, reiseliv er en klart skadelidende sektor på grunn av smittefrykten. Norwegian-aksjen var ved 13.30-tiden ned hele 9,6 prosent.

Nedgangen kommer etter at børsen i Sør-Koreas hovedstad Seoul falt med 3 prosent etter nyheter om at sju personer var døde av virussmitten og antall syke var økt til 763 mandag. Flaggskipet i Sør-Koreas økonomi, Samsung, falt alene med 3,4 prosent.

Også landet valuta, den sørkoreanske won falt med 0,7 prosent i verdi og nådde sitt laveste nivå på seks måneder.

Les også: Virusfrykten til nye høyder - kraftig børsfall

Entydige reaksjoner

Meglerhuset skriver at markedsreaksjonene over helgen er entydige. Gullprisen stiger videre og nærmer seg toppnoteringene fra 2011/12. Det er også bekymringer for at koronaviruset ikke bare vil bremse kinesisk oljeetterspørsel, men også etterspørselen i flere industriland. Det sender oljeprisen ned

Men aksjemarkedet virker ifølge DNB å tro på snarlig gjeninnhenting. De amerikanske aksjemarkedene nådde i forrige uke nye høyder. Samtidig virker verdsettelsen av aksjer å være på den dyre siden.

Det er ifølge DNB vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at investorene tror koronaviruset verken vil påvirke omsetningen i aksjemarkedet eller inntjeningen til selskapene i særlig grad.

Les også: Slik beskytter du deg mot viruset

Stimulanser

Optimismen skyldes trolig også forventninger om at myndighetene vil føre en mer stimulerende økonomisk politikk.

I Europa er Italia det landet som er hardest rammet. DNB Markets skriver i sin morgenrapport at i løpet av helgen har Italia innført karantene i en rekke områder nord i landet. Om lag 50 000 innbyggere får ikke lov å reise uten spesiell tillatelse.