Gå til sidens hovedinnhold

Vestlandet følger Hydro og Statoil mot øst

Aker Kværner Elektro har strategien klar når Statoil og Hydro snart får vite om de blir eiere i det russiske feltet som har mer gass enn hele norsk sokkel.

NA24 (BT.NO)

Shtokman-feltet kan på samme måte som Statoils Snøhvit og Hydros Ormen Lang gi hordalandsbedriftene mye å gjøre.

- Vi har som mål å være en aktiv bidragsyter i Russland, sier administrerende direktør Tore Engevik i Aker Kværner Elektro (AKE) til Bergens Tidende.

I dag har Aker Kværner Elektro (AKE) nær 1200 personer fra blant annet Stord, Bergen og Stavanger i rotasjon på gassbehandlingsanlegget Snøhvit på Melkøya i Hammerfest. AKEs del av den totale Aker Kværner-kontrakten verdt i alt over halvannen milliarder kroner, utgjør mellom 20 og 30 prosent.

- Gjennom Aker Kværner har vi en strategi for hvordan vi vil bidra også i Shtokman-prosjektet, sier Engevik.

Større eventyr enn Snøhvit
- Så langt har over hundre bedrifter fra Hordaland levert oppdrag for over tre milliarder kroner til Snøhvitutbyggingen utenfor Hammerfest. Og Shtokman er jo et atskillig større felt enda lenger øst i Barentshavet, sier informasjonssjef Harald Schjelderup i Statoil.

- Shtokmanfeltet skal produsere gass også om 50 år. Feltet kan være en nøkkel til et nært og betydelig energisamarbeid med Russland i mange, mange år, sier informasjonssjef i Hydro, Tor Steinum.

Statoil og Hydro har i flere år kretset rundt denne gigantiske honningkrukken i hard konkurranse med verdens største oljeselskaper. Begge selskapene er nå med i finalen sammen med de to amerikanske selskapene Conoco/Phillips og Chevron og muligens franske Total. Hvem som blir eiere og får operatøroppgaver blant finalistene, skal avgjøres nå i slutten av april. Statlige Gazprom, som er verdens største gasselskap, skal selv ha drøye 50 prosent av eierinteressene i feltet.

Har noe å vise frem
Når Gazpromsjef Aleksej Miller har sluppet begge de to norske selskapene til i finalen, er det rett og slett fordi de sitter på den fremste kompetansen for en utbygging så langt til havs i det ugjestmilde Barentshavet.

Utbyggingen av Shtokman vil skje med undervannsløsninger, der gassen føres i rør til land for behandling. Her vil gassen bli kjølt så kraftig ned at den går over i flytende form (LNG). Dermed komprimeres den og kan fraktes i store mengder med skip.

Dette er nøyaktig hva Statoil skal gjøre med sin gass fra Snøhvit-feltet, og det likner mye på Ormen Lange-utbyggingen til Hydro på Romsdalskysten. Både ledelsen i Gazprom og den russiske statsministeren har vært og besøkt begge disse anleggene.

På plass i Moskva
Aker Kværner har på bakgrunn av mulighetene i Russland og de tidligere sovjetstatene Kasakhstan og Aserbajdsjan etablert kontor i Moskva. Konsernet har blant annet sikret seg oppdrag på Kashagan-feltet i Kasakhstan.

- Våre folk får kunnskap, ikke minst språklig, gjennom deltakelsen i Kasakhstan. Vi vil også lære opp personell fra Russland til å delta i gjennomføringen av mulige kontrakter der, sier Aker Kværner Elektro-direktør Tore Engevik.

- Vi er med i en arbeidsgruppe av flere Aker Kværner-selskap til å forberede deltakelse på russisk side i Barentshavet. Gazproms avgjørelse om hvem som blir samarbeidspartner blir styrende for hvordan vi tar dette videre, sier Engevik.

Har alt fått en oppgave
Hydro hadde sine første tekniske oppgaver på Shtokman allerede i 1989.

- Siden har vi hatt en rekke russiske delegasjoner på besøk på Sandsli. Vi har vist dem alt fra plattformene til havs, til Trollhaugen og andre severdigheter på land, sier informasjonssjef Gisle Johanson i Hydro.

- Nå i sommer har vi fått i oppgave å bore den syvende brønnen på Shtokman med riggen «Deep Sea Delta» som eies av bergenske Odfjell Drilling, sier Johanson.

Han mener at mange vestlendinger og Hydro-ansatte allerede er godt kjent med det russiske feltet.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken