*Nettavisen* Økonomi.

VG: - Unnskyld, Røkke!

VG innrømmer at de ikke viste respekt for Kjell Inge Røkkes privatliv. Nå kommer beklagelsen.

11.11.08 09:21

Da VG skrev at Kjell Inge Røkke og Mia Gundersen hadde krøpet til køys sammen 10. september i år, tråkket de rett over grensen for det de selv tolker som pressens etiske retningslinjer rundt det å vise respekt for menneskers privatliv.

Nå har avisen satt en beklagelse på trykk i egen avis.

- Vi burde latt være å trykke dette selv om opplysningene var offentliggjort også i andre medier. Saken gjelder gjelder et forhold av privat karrakter, og det er ikke akkurat noe gjengivelse av viktige forhold, sier ansvarlig direktør Bernt Olufsen i VG til Nettavisen.

Skulle tenkt seg om
Opplysningene om den påståtte sengevalsen, som skal ha stått i Mia Gundersens siste bok, var grunnlaget for en artikkel om Norges rikeste manns forehavender bak soveromsdøren med en av landets største underholdningskjendiser.

Det ble for drøy kost for Røkke.

Han klaget artikkelen inn for Pressens Faglige Utvalg.

Nå har imidlertid Norges største avis prøvd å komme utvalgets behandling i forkjøpet med sin beklagelse.

- Dette er en del av en minnelig ordning, og vi regner med at Røkke kommer til å trekke sin klage. Det er ikke unikt at VG trykker en slik beklagelse. Vi prøver alltid å nå en minnelige løsninger i konflikter vi en sjelden gang måtte ha med personer vi skriver om, sier Olufsen.

Langflat
I beklagelsen legger VG seg langflat. De erkjenner blant annet at finansmannen ikke hadde noen reell mulighet til å ta til motmæle mot påstandene uten samtidig å delta i en offentlig polemikk om eget privatliv.

Avisen avslutter beklagelsen med:

«Det er ingen tvil om at videreformidlingen av opplysningene i Mia Gundersens bok står i et problematisk forhold til pressens plikt til å vise respekt for menneskers privatliv. VG vil på denne bakgrunn beklage den detaljerte omtalen som Kjell Inge Røkkes privatliv ble gjenstand for i vår reportasje 10. september.»

Forlagsdebatt
Nå etterlyser imidlertid sjefsredaktøren i Norges største avis en debatt innad i forlagene om deres etiske retningslinjer.

- Man burde kanskje diskutere hva som er greit å trykke mellom to stive permer. I dette tilfellet har vi gått utover det etiske regelverket for hva pressen kan og bør skrive om, og jeg tror ikke vi ville skrevet dette dersom det hadde kommet frem i et intervju med VG. Når det gjelder hva folk kan skrive i bøker finnes det tydeligvis ikke slike retningslinjer, sier Olufsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.