PFU feller VG på fem punkter for dekningen av dansevideoen med Trond Giske. VG er også felt for evalueringsrapporten om dekningen.

VG er felt for brudd på de fem punktene 3.2, 3.3, 3.7, 3.9 og 4.13 i Vær varsom-plakaten. For punkt 3.3 og 3.9 er de også felt for evalueringsrapporten om dekningen.

Dette er den mest omfattende fellelsen noensinne i PFU.

VG har erkjent brudd på alle fem punkter, men ikke for evalueringsrapporten.

Klageren i saken er Sofie, som ble sitert i den opprinnelige VG-saken om dansevideoen 21. februar i år. Hun ønsket den gang ikke å gå ut med sitt etternavn.

I VGs sak fra 21. februar omtaler avisen en kort videosnutt hvor Sofie og Ap-politiker Trond Giske danser på Bar Vulkan i Oslo – en episode hun selv opplevde som uproblematisk, men som fikk en helt annen framstilling i VG.

Her er videoen som skapte storm:

– Skamplett

PFU kom med kraftig kritikk av VG under møtet.

– Det er en skamplett i norsk pressehistorie hva gjelder arbeidsmetode, og det er jeg veldig lei meg for på vegne av min stand, sa journalist Liv Ekeberg, som er en av elleve personer i utvalget som har behandlet klagen.

Ekeberg sa videre at saken er skadelig for publikums og potensielle kilders tillit til hvordan journalister jobber.

Gunnar Stavrum: VG henger ut sin egen kilde for å redde sitt eget skinn etter Trond Giske-videoen

Tok for lang tid

– Det er viktig at dette blir snudd og vendt og diskutert. Det er bra at VG har gått såpass langt i erkjennelse av feil. Med det sagt, tok det altfor lang tid før den erkjennelsen kom og det omstridte sitatet ble trukket, sier hun.

Øyvind Kvalnes omtalte saken som presseetisk omfattende.

– Jeg ser for meg at dette er en sak både mediene selv og journaliststudenter kommer til å henge seg opp i i lang tid. Her er det mye lærdom om hvordan man ikke skal forholde seg til kilder, sa Øyvind Kvalnes.

– Det er viktig at dette blir snudd og vendt og diskutert. Det er bra at VG har gått såpass langt i erkjennelse av feil. Med det sagt tok det altfor lang tid før den erkjennelsen kom og det omstridte sitatet ble trukket, sier hun.