I onsdagens papirutgave har Dagens Næringsliv spurt norske redaktører og andre pressefolk om de kunne ha publisert «off-record»-uttalelser i en lignende rapport som den VG la frem etter Sofie og Trond Giske saken.

Det var i februar Trond Giske og en kollega var ute på Bar Vulkan i Oslo da han ble spurt av Sofie (27) og en venninne om de kunne ta et bilde med politikeren. En video av de to som danser sammen ble raskt spredt, og VG tok kontakt med Sofie.

Klaget inn til PFU

Hun valgte i mars å gå ut mot VG i TV 2, og fortalte at VG skal ha publisert et feilaktig sitat som fikk saken til å fremstå som langt mer alvorlig. Dette med vitende og vilje - på tross av at hun varslet avisen gjentatte ganger.

I etterkant startet VG en intern granskning, der de kom frem til at de hadde sviktet i sin kildehåndtering. Redaktør Gard Steiro hadde imidlertid fortsatt styrets fulle tillit, og fikk dermed fortsette som redaktør. Da rapporten ble lagt frem inneholdt den også informasjon som hadde blitt sagt «off-record».

Nå er VG klaget inn til Pressens Faglige Utvalg av Sofie.

DN har snakket med flere avisredaktører, som tar forbehold om at de ikke vil kommentere VG-saken spesielt, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Tidligere generalsekretær i Presseforbundet og leder av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold mener VG ikke stiller like høye krav til seg selv som andre organisasjoner de selv skriver om.

- Det eneste jeg har sagt offentlig, og som jeg kan gjenta, er at dersom dette hadde handlet om noe annet enn en mediebedrift er jeg overbevist om at hele norsk presse, inklusive VG, ville forlangt sjefens hode på et fat. Men det er VGs styre som skal avgjøre om VGs redaktør kan bli sittende, sier tidligere generalsekretær i Presseforbundet og leder av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold til DN.

Han legger imidlertid til at VG skal ha honnør for sin åpenhet rundt det han betegner som et ubehagelig spørsmål.

- Denne saken truer tilliten til medier generelt

Dagens Næringsliv har også stilt det samme spørsmålet til Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum. Han mener det er er brudd på kildevernet, dersom det Sofie sier stemmer. Redaktøren sier at det har skapt tvil om det han mener kanskje er det viktigste prinsippet mediene har, nemlig det at man kan snakke med journalister i visshet om at de vil gå i fengsel for å beskytte kilden - dersom det er nødvendig.

- Det er fundamentalt for presse over hele verden. I det øyeblikket kilder begynner å tvile på det, vil vi ikke ha kilder. Denne saken er større enn VG, den truer tilliten til medier generelt, sier Stavrum til DN.