Sylvia Brustad sa på en pressekonferanse onsdag at hun krevde at Aker-avtalen ble annullert eller behandlet i generalforsamlingen.

Bakgrunnen er at regjeringen ikke skal ha blitt orientert om transaksjonene før 30. mars.

LES GUNNAR STAVRUMS KOMMENTAR: Handlekraft fra Brustad

Var informert tidligere
Geir Arne Drangeid slo tilbake mot Sylvia Brustad onsdag kveld, og hevdet at næringsdepartementets oppnevnte styremedlem i Aker Holding, Berit Kjøll, fikk en orientert redegjørelse for transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions AS 24. mars, og at denne ble presentert for nærings- og handelsdepartementet 25. mars.

- Det er ikke riktig at departementet først ble orientert mandag 30. mars. Saken er at allerede uken før, så mottok Berit Kjøll, som er statsoppnevnt i Aker Holding-styret, en detaljert redegjørelse. Og grunnen til at hun fikk den var at hun ønsket mer dokumentasjon når hun skulle møte representanter fra departementet den 25. mars. Utpå dagen fikk vi bekreftet fra Kjøll at hun hadde hatt møte med departementet, og at hun hadde redegjort om saken, sier Drangeid.

- Grov forvrengning
Kjøll reagerer kraftig på denne påstanden.

- Dette er ikke bare uriktig, men også en grov forvrengning av sakens fakta, sier Berit Kjøll i en pressemelding.

- Det er korrekt at jeg mottok en beskrivelse av transaksjonen 24. mars, sammen med forsikringer om at alle formaliteter ble ivaretatt og at transaksjonen ble gjennomført i henhold til gjeldende avtaler, og disse forsikringene stolte jeg på. Da jeg dagen etter møtte to representanter for eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet, kunne jeg på grunn av innsidereglementet kun gi dem en svært overordnet orientering om det planlagte salget av Aker Oilfield Services, som allerede var offentlig kjent, sier Berit Kjøll.

- Ført bak lyset
Hun mener styret i Aker Holding har blitt ført bak lyset.

- Det som skjedde i dagene etterpå, da nyheten traff markedet og det totale bildet av transaksjonene kom for en dag, fortalte meg at det ikke var dekning for de forsikringene jeg hadde fått fra Aker tidligere i uken. Etter min mening er styret i Aker Holding AS ført bak lyset, ved at saken ble lagt frem som en orienteringssak kombinert med forsikringer som viste seg ikke å stemme, sier Berit Kjøll.

Også Sylvia Brustad slår tilbake på påstandene fra Aker.

Ikke orientert om pris eller vilkår
– I et ordinært møte med statens styrerepresentant 25. mars snakket Berit Kjøll blant annet om Aker Oilfield Services. Dette var en transaksjon som allerede var offentlig kjent etter Akers kvartalspresentasjon 24. februar, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

– Vi ble ikke orientert om pris eller andre vilkår.

Hun sier de andre transaksjonen først ble kjent fem dager senere.

– De andre transaksjonene ble vi først informert om 30. mars av Øyvind Eriksen. Da fikk vi en overordnet orientering. Det vil si at vi heller ikke da fikk informasjon om pris eller andre vilkår, sier Brustad.