*Nettavisen* Økonomi.

Vi dumper fond

Norske fondskunder solgte andeler i stor stil i april, som ble en rekordssvak måned for fondsbransjen.

23.05.05 10:31

Norske fondskunder solgte rekordstore andeler i aksjefond i april, viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening.

Netto solgte fondskundene aksjefondsandeler for 2,9 milliarder mer enn de kjøpte for. Dette er det verste månedstallet siden denne statistikken ble lansert, og det kommer etter at vi i fem måneder på rad har puttet friske penger inn i aksjefond.

En del penger ble i april flyttet over i tryggere pengemarkedsfond, men også totalt sett, for alle typer fond, ble det en svært dårlig måned for fondsbransjen. Nettotegningen ble minus 2,4 milliarder kroner.

I tillegg til at det ble tatt penger ut av fondene, falt de i verdi i april. Forvaltningskapitalen ble redusert med 7,5 milliarder kroner i april. Ved utgangen av april var forvaltningskapitalen 189,2 milliarder kroner.

Direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes Forening sier til TV 2 Nettavisen at man foreløpig ikke har identifisert noen enkeltfaktor som forklarer april-tallene, for eksempel at en enkelt storkunde ha flyttet et stort beløp.

Det har vært meget stor aktivitet i fondene de siste månedene, både i form av penger som settes inn og penger som tas ut.

Zakariassen påpeker at institusjonskunder, altså bedrifter, har en stadig større andel av fondsandelene i Norge, i motsetning til privatkunder, som tidligere dominerte. Det er grunn til å tro at bedriftskundene er mer aktive i forhold til å flytte store beløp ut og inn av fond, avhengig av bedriftens behov. Privatkundene har tradisjonelt vært relativt trofaste når det gjelder fondsandelene de allerede har.

April var en relativt dårlig børsmåned. De fleste børsene falt tilbake, og dette kan selvsagt ha bidratt til at en del kunder valgte å ta gevinst etter to gode år i aksjemarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag