Vi godtar større økonomiske forskjeller

Ny forskning viser at nordmenn godtar større økonomiske forskjeller enn før, og at ulikhetene noen ganger er rett og rimelig.

Ifølge professor Knud Knudsen ved Høgskolen i Stavanger mener folk at de økte økonomiske forskjellene mellom folk på 1990-tallet var rett og rimelig.

- For 15 år siden ville de fleste, inkludert meg selv, trodd at folk ville reagere, forlange større omfordeling og velge politikere som ville stoppe markedsliberaliseringen. Derfor synes jeg dette er ganske interessante og viktige funn. I en befolkning som har sett på seg selv som veldig egalitært innstilt, ser det ut til at den grunnholdningen blir svekket relativt raskt. Ut fra et tradisjonelt, sosialdemokratisk perspektiv er det litt triste funn, sier Knudson til Bergens Tidende.

Knudsen påpeker at nordmenn har blitt mer "amerikanske". Dette begrunner han med at alle grupper generelt har tatt et skritt til høyre uavhengig av partitilknytning.

Forskningsarbeidet til Knudsen blir mandag presentert i Sosiologisk Tidsskrift. Arbeidet bygger på to spørreundersøkelser som Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) gjorde i 1992 og 1999.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag