Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 0,7 prosent i tredje kvartal. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les også: Slik rekker lønna til jul

Til sammenligning hadde USA et fall i BNP i tredje kvartal på -0,1%, Tyskland -0,5%, Storbritannia -0,5%, mens BNP økte med 0,1% i Frankrike.

Nordmenn kutter forbruket mest
- Fallet er størst i Norge og det skyldes at vi nordmenn reduserer forbruket mer enn noen andre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Nettavisen.

Privat forbruk falt med 0,6 prosent i tredje kvartal - den største kvartalsvise nedgangen siden begynnelsen av 2003. Husholdningenes boliginvesteringer falt med 3,4 prosent.

Andreassen er ikke overrasket.

- Vi har i lang tid brukt mer penger enn det vi har tjent, og vi så allerede sommeren 2007 at forbruksveksten avtok. Dette måtte komme, sier han.

Har du for høy rente? Spar minst 5000 kroner med Nettavisen

Tusener kan miste jobben
Tall fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjons (HSH) viser at 22.000 arbeidsplasser står i fare for å ryke om ikke situasjonen endrer seg. Ifølge en fersk undersøkelse blant HSHs medlemsbedrifter er 10.000 ansatte allerede på vei ut, skriver Aftenposten.

Én av fire bedrifter skal ifølge undersøkelsen gjennomføre, eller planlegger nedbemanninger

- Nå har butikkene kuttet ut deltidshjelpen og begynner å si opp folk. Det er dramatiske tall vi ser her nå, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH til avisen.

Ytterligere 12.000 ansatte står i fare for å miste jobbene sine av de til sammen 330000 ansatte i handelsnæringen i Norge. Madsen mener Regjeringen må ta situasjonen på alvor. Hun ønsker et rentekutt på en til to prosent og ber Regjeringen kutte arbeidsgiveravgiften med to prosent.

- Dette tiltaket vil koste 18 milliarder kroner, men det vil hjelpe umiddelbart, ved at det blir billigere å drive butikk, legger Madsen til.

Les også: Så mye bruker du på julehandel
Les også: - Du får det verre i 2009

Lyspunkter
Til tross for fallet i privat forbruk, er det lyspunkter for andre deler av økonomien.

- Verdiskapingen er fremdeles positiv, sier sjeføkonom Andreassen og viser til at BNP for Fastlands-Norge i de tre første kvartalene av 2008 var 3,0 prosent høyere enn i samme periode i 2007.

I tillegg hadde fastlandsøkonomien en vekst i 3. kvartal på 0,2 prosent. Investeringene i olje og gassvirksomheten er høye og steg med 2,9 prosent.

Norge i ferd med å stanse opp
- Tallene var litt bedre enn vi hadde ventet, men vi ser bildet av en økonomi som er i ferd med å stanse opp, skriver DnB NOR Markets i en kommentar til BNP-tallene.

Sett i sammenheng med hvordan nøkkeltallene har utviklet seg gjennom tredje kvartal og utviklingen i andre land, er nok de økonomiske utsiktene verre enn det Norges Bank la til grunn i sin siste rapport, skriver DnB NOR.