*Nettavisen* Økonomi.

Vi har rekordmye penger i fond

Ola og Kari har aldri hatt så mye penger i fond som nå. En kombinasjon av nye innskudd og verdistigning har økt beløpet kraftig i år.

20.10.04 12:25

Ved utgangen av september står det 169 milliarder kroner i norske verdipapirfond, viser ferske tall fra Verdipapirfondenes forening.

Det er rekordhøyt. I løpet av årets tre første kvartaler økt kapitalen i fondene med 22,6 milliarder kroner. Av dette kommer litt over halvparten fra nytegning og litt under halvparten fra verdistigning på kapitalen i fondene, forklarer adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

Aksjefond er den største kategorien, med 85 milliarder, men tegningen i ulike fondstyper har vært ganske jevnt fordelt i år, uten noen spesiell oppgang for aksjefondstegningen.

Det overrasker Ruud litt. - Tidligere når markedene har bedret seg, har vi sett klart økt tegning i aksjefond. Den effekten har vært ganske liten i år, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mange har fokusert på at fondssparere, både i Norge og i andre land, har en tendens til å kaste seg inn i aksjefond etter at børsen har steget kraftig. De har altså kjøpt dyrt, og over tid fått en svakere avkastning enn de ville fått ved en jevnere sparing.

Så anbefaler da også Ruud å være forsiktig med å « time» markedet. - Vi er generelt skeptiske til hvor mye du har å tjene på å time disse aksjemarkedene. Det vi ønsker er en jevnere tegningsadferd for langsiktig sparing, sier han.

Han peker også på at det primært er Oslo Børs som har steget kraftig i år og nådd rekordnivåer. Andre børser ligger fortsatt langt under sine rekordnivåer. Det er derfor vanskelig å konkluderer bastant med at man nå er nær en topp.

I flere år har det vært en tendens til at nordmenn har tatt penger ut av aksjefond som investerer på Oslo Børs, og flyttet dem til internasjonale fond. Det synes Ruud er en sunn utvikling og viser at norske sparerer generelt er blitt flinkere til å spre sparingen for å redusere risikoen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.