MAJORSTUA (Nettavisen Økonomi): Bransjeorganisasjonen Norsk Industri la tirsdag frem en oppdatert situasjonsanalyse for industrien, den femte korona-analysen fra organisasjonen. Analysen baserer seg på over 520 innspill fra medlemsbedrifter i løpet av det siste døgnet.

NHO-organisasjonen fremmer også forslag til tiltak i forkant av at regjeringen fredag skal innstille på nye strakstiltak i forbindelse med koronaviruset.

Og adm. direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og bransjedirektør Knut Sunde la på en pressekonferanse tirsdag vekt på at de er mer og mer avhengig av presise tiltak fra regjeringens side.

Les også: Bedrifter i krise kan lære mye av bedriften til Svein (48)

Unødige skader

- Flere og flere økonomer advarer nå mot tiltak som påfører økonomien unødige skader. Vi kan ikke håndtere denne krisen, sa en alvorstynget Lier-Hansen på en pressekonferanse tirsdag. Han vil derfor ha en slutt på mange av de restriktive tiltakene som er satt i fang og som han mener kveler næringslivet og industrien.

- Store industriland som Tyskland og Sverige satser nå titusenvis av milliarder. Men det er nå viktigere enn noen gang at vi ikke kaster bort konkurransekraft slik at vi stiller med et handicap når ting en gang normaliserer seg.

Les også: Nobelprisvinner med oppløftende koronaspådom

- Det jeg synes er mest alvorlig, er at bedrifter som har livets rett og kan drive tilnærmet normalt, nå får problemer med å drive på grunn av kommunale karantenevedtak. Det innebærer for eksempel at ansatte som bor på feil side av kommunegrensen ikke kommer på jobb, sier Lier-Hansen til Nettavisen Økonomi.

Ingenting

- Sånn kan vi ikke ha det, fordi det har ingenting med smittevernet å gjøre, sa Lier-Hansen på pressekonferansen. Han mener disse begrensningene er helt håpløse.

- Dette er 22. juli om igjen, hvor ulike forvaltningsnivåer løper i beina på hverandre. Dette er totalt unødvendig og uansvarlig. det er bare ett svar på det, og det er en kriseledes som forvaltes av staten. Vi må ikke forsterke krisen basert på kommunal selvtekt.

Norsk industri mener det i realiteten nå er kommuneleger som styrer landet.

- Ja, de har tiltatt seg unødig makt, og de har iverksatt regler som skaper unødige hindringer for å holde hjulene i gang. Vi skjønner også at vi skal bidra til å hindre smitten, men vi kan finne løsninger sammen med bedriften og bedriftshelsetjenesten som burde kunne åpne for dispensasjon.

Norge trenger nå ifølge Lier-Hansen en kriseledelse som gjør at alle forholder seg til samme regler. Det skal hindre at kommunale vedtekter, som sikkert er godt ment, får utilsiktede effekter.

Les også: Over 500.000 nordmenn tror de har vært koronasmittet

Trist

- Det er ikke sånn at hvem som helst er ekspert på dette viruset. Det er fullt mulig å gjennomføre disse bevegelsene uten at det kommer i konflikt med smitteverntiltakene. Det som er så trist, er at dette er bedrifter som kan drive med "business as ususal", advarte Lier-Hansen.

Det sentrale er at det ikke skal gjennomføres tiltak som ikke påfører samfunnet unødige kostnader. Eksportbedriftene er de sentrale. De sørger for at samfunnet har en høy grad av spissteknologisk kompetanse.

Lier-Hansen frykter nå at tiltakene vil skade eksportbedriftene i lang tid fremover, som gjør at de ikke kan utvikle seg som normalt.

- Det synes jeg er veldig alvorlig, og vi må rette tiltakene enda mer overfor store eksportbedrifter, understreker han overfor Nettavisen.

- Hvis du skal unngå å påføre norsk økonomi langvarig skade, må vi sørge for at de store lokomotivene i industrien kan komme gjennom dette her og sikre dem konkurransekraft overfor utlendingene.

Tredeling

Industrien kan ifølge Norsk Industri grovt sett tredeles slik:

- En del har så store problemer at de har en betydelig andel permitterte og/eller vil permittere ytterligere flere innen svært kort tid.
- En del har store problemer, men er i startfasen av permitteringer, men ser det fort kan bli større problemer innen påske.
- En del har noenlunde full eller tilnærmet full produksjon, ofte ved hjelp av kreative medarbeidere og tiltak for å bistå i å holde produksjonen i gang.

Regjeringen skal førstkommende fredag legge frem en ny tiltakspakke.

Kraftigere grep

- Der forventer vi enda kraftigere grep som skal bidra til å få flere bedrifter over kneiken. Løsningen til nå har vært å skyve på ting som senere skal betales tilbake, men problemene hoper seg opp. Jeg mener at vi må se i retning av en kompensasjonsordning som de har fått til i Danmark, sier finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug i Fremskritsspartiet til Nettavisen Økonomi.

- Vi diskuterer detaljene i Frp, og det blir en diskusjon om hvor mye bedriftene skal kompenseres.

Men de må tilføres penger slik at de kommer over kneiken. Tilbakemeldingene vi får fra mange bedrifter er at tiltakene så langt kommer ikke til å redde dem, det trengs sterkere grep, poengterer hun.

Les også: Hallgeir Kvadsheim_- du bør vente med å kjøpe aksjer (+)

Levedyktige

Hun sier at veldig mang bransjer er rammet, og konsekvenser for norsk økonomi blir større for hver dag.

- Men vi må også finne tiltak for bedrifter som er levedyktige. Vi kan ikke bruke skattepengene på bedrifter som uansett er dødsdømt, dette blir en vanskelig vurdering.

Et tverrpolitisk flertall ble i forrige uke enig om å gi flyselskapet Norwegian en statlig garanti på inntil 3 milliarder kroner.

- Norwegian har jo vært dårlig finansielt drevet, med en svært høy gjeld?
- Jeg mener vi har funnet en god måte å støtte Norwegian på, og det var en bred politisk enighet bak garantien. Jeg håper de greier å komme seg over kneiken, men da må også de som er inne på eiersiden bidra og stille opp, de som har investert langsiktig i selskapet.

Vil unngå monopol

Listhaug mener det er bra for flypassasjerene i Norge hvis Norwegian klarer seg gjennom krisen og viser til at de har brakt konkurranse inn i det norske markedet. Hun frykter en situasjon der vi havner i en monopolsituasjon.

- Løsningen som nå er lagt på bordet er bra, men det er mange aspekt vi må vurdere. Alle flyselskapene kommer til å slite fremover, advarer Listhaug.