Vi kjøper færre boliger

I løpet av første kvartal i år ble det omsatt 1.500 færre eiendommer enn i samme kvartal i fjor. Men den samlede verdien av de solgte boligene i år er likevel 2,5 milliarder kroner høyere sammenliknet med 2004.

Det ble tinglyst 34.900 omsetninger av fast eiendom i første kvartal i år. Dermed er det en nedgang på fire prosent fra samme kvartal i fjor, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Omsetningen har sunket i alle fylker med unntak av Hedmark, Aust-Agder og Sør-Trøndelag, som har hatt en svak økning.

Selv om antall omsatte eiendommer har gått ned, er verdien høyere enn i første kvartal i fjor. I løpet av årets første tre måneder ble det omsatt eiendommer til 41,5 milliarder kroner, en økning på seks prosent fra i fjor.

Det har vært en nedgang i antall omsetninger for de fleste eiendomstyper i første kvartal i år, men omsetningen av boligeiendommer gikk mest tilbake. Nedgangen for denne eiendomstypen er på seks prosent.

Gjennomsnittsprisen for boligene lå på 1,7 millioner kroner. Det er en økning på fem prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Oslo hadde de høyeste prisene, med 2,6 millioner kroner per omsetning.

Det ble omsatt 1.386 hytter og fritidshus de tre første månedene i år. Gjennomsnittsprisen var på 871.000 kroner, opp 16 prosent fra 2004. Hovedårsaken til oppgangen i hytteprisene de siste årene er bedre standard og økt størrelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.