Gå til sidens hovedinnhold

Vi shopper mindre

Nordmenn hamstrer byggevarer, men kjøper langt mindre ski, sko, klær og møbler i forhold til fjoråret.

Omsetningen til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 0,3 prosent fra desember 2004 til januar 2005, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det var i forkant ventet en oppgang på 0,5 prosent, ifølge en sammenstilling fra TDN Finans.

Lavere salg

Uten justering for sesongvariasjoner omsatte butikkene én prosent mindre i januar i år enn året før.

Det var spesielt salget av sko og møbler som trakk ned. Vi handlet langt mindre av disse varene i forhold til i fjor, og sko- og møbelsalget sank med respektive 12,1 og 12,8 prosent. Kleshandelen falt med 2,2 prosent. Butikkhandel med bredt vareutvalg ellers, som blant annet omfatter sportsbutikker, omsatte i verdi for 10,5 prosent mindre.

Også butikkhandel med hovedvekt på nærings- og nytelsesmidler gikk ned, med 5,1 prosent.

Populært med postordre

Butikkhandel med jernvarer, fargevarer og andre byggevarer økte omsetningen i verdi med 15,2 prosent. Sterk vekst i denne perioden har også bedrifter med næringen postordrehandel, med en oppgang på 12,6 prosent i samme periode.

Varekonsumindeksen viser en nedgang på 5,9 prosent målt fra desember i fjor til januar i år. Det er nedgangen i bilsalget som er hovedårsaken.

Varekonsumindeksen har som mål å tallfeste husholdningenes vareforbruk, mens detaljomsetningsindeksen er en omsetningsindeks for detaljhandelsnæringen.

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken