*Nettavisen* Økonomi.

Vi synker dypere i gjeldssumpen

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Norske husholdninger får stadig mer gjeld, og markedet tror på rentehopp.

31.08.05 10:33

Norges Banks kredittindikator viser at den samlede gjelden her til lands steg med 11,2 prosent de siste tolv månedene frem til utgangen av juli. Det er en økning fra juni-tallene, da kredittveksten lå på 10,6 prosent.

Det var anslått en utlånsvekst på 10,7 prosent før tallene ble offentliggjort onsdag.

I forhold til fremtidig rentesetting, er det spesielt husholdningenes lånevekst som som følges med argusøyne. Og også denne gangen havnet den reelle veksten langt over prognosene.

Tolvmånedersveksten i husholdningenes lån var 12,3 prosent ved utgangen av juli, opp fra 12,1 prosent i juni. I forkant ventet økonomene en gjeldsvekst på 12 prosent.

Tror på rentehopp
- Utlånsveksten har tatt seg mye opp de siste månedene. Takten er langt høyere enn ventet, men det er i tråd med bildet Norges Bank har, om at renten skal gradvis opp, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Bruce påpeker imidlertid at kronekursen veier opp for en kraftig utlånsvekst. Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil gå ytterst forsiktig frem med fremtidige rentehevinger for å hindre en sterkere kronekurs.

Men selv om Nordea-økonomen mener dagens tall ikke endrer rentestrategien fra Norges Bank, tror markedet på høyere renter raskere. Én euro kostet før kredittindikatoren ble lagt frem 7,90 kroner, mens den ved 10.30-tiden koster 7,87 kroner.

Flytter lån
Kreditt til ikke-finansielle foretak økte med 9,5 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av juli, opp fra 8,2 prosent måneden før.

Årsaken til den høye utlånsveksten for bedriftene er sannsynligvis den lave renten her hjemme. Dermed er det ikke like gunstig å ha gjeld til utenlandske kreditorer som før, og lånene flyttes til Norge.

Kredittindikatoren er et tilnærmet mål for hvor stor innenlandsk bruttogjeld husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.