*Nettavisen* Økonomi.

Vi vil gjerne betale mer skatt

Foto: (Scanpix)

- Øk skattene! Det er rådet finansminister Per-Kristian Foss får fra annenhver nordmann dersom staten skulle få problemer med å finansiere velferdsgodene.

05.01.04 13:21

Det går fram av en undersøkelse Opinion har gjennomført for bemanningsselskapet Manpower.

Foretrekker å øke skattene
Hele 48 prosent av de spurte sa de ville gå inn for økte skatter og avgifter i en situasjon der staten mistet en betydelig del av sine inntekter. 44 prosent ville heller prioritere kutt i velferdsgodene, mens bare 38 prosent sa de ville jobbe mer for å redde velferdsstaten.

Ifølge tall fra OECD er skattetrykket i Norge lavere enn i de andre nordiske landene. En del av forskjellen skyldes de høye oljeinntektene, men skattenivået i Norge er likevel relativt moderat sammenliknet med Sverige og Danmark.

Vil ikke jobbe mer
Konserndirektør Truls Frogner i Manpower mener det er oppsiktsvekkende at nordmenn flest vender tommelen ned for å jobbe mer. Gjennomsnittsnordmannen jobber 250 timer mindre per år enn Medelsvensson, og 500 timer mindre enn en gjennomsnittlig amerikaner.

- Nordmenn kan ha blitt vant til å arbeide mindre og likevel oppnå høyere velferd, sier han.

Skeptisk til økt pensjonsalder
Cirka fire av ti svarer at de ville foretrekke å heve pensjonsalderen som et bidrag til å redde velferdsstaten.

- Når gjennomsnittlig exit fra arbeidslivet er rundt 60 år og en forventet levealder er 80 år, betyr det at folketrygden og de andre pensjonssystemene skal finansiere 20 års liv og levestandard for stadig flere eldre med flere rettigheter, påpeker Frogner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.