Gå til sidens hovedinnhold

Vil bruke 280 mill. på gratis heroin

Femårig prøveprosjekt i Oslo og Bergen skal gi heroinassistert behandling til 300 rusmisbrukere.

Venstre har fått gjennomslag, og helseminister Bent Høie (H) setter i gang et femårig prøveprosjekt med heroinassistert behandling for 300 rusmisbrukere.

Prøveprosjektet handler om heroinassistert behandling, en sak som har vært kontroversiell i mange år.

Følg Nettavisens direktestudio fra statsbudsjettet.

– Vi ønsker å hjelpe rusavhengige som ikke har nytte av et tradisjonelle hjelpetilbudet. Denne gruppen har ofte sammensatte lidelser, og det er viktig å gi dem et tilbud om en behandling de klarer å ta del i, sier Høie i en pressemelding mandag formiddag.

Det skal etableres et forsøk i Oslo med opptil 200 rusmisbrukere og ett i Bergen med inntil 100 rusmisbrukere.

– Vi er villige til å bruke betydelig ressurser på denne pasientgruppen og for andre halvår 2020 har vi satt av 13 millioner kroner for å kunne starte opp dette prøveprosjektet. Totalt vil prosjektet koste om lag 280 millioner kroner, sier helseminister Bent Høie.

Nettavisen har tidligere omtalt at Norge er i Europa-toppen i narkodødsfall. Omtrent to og en halv gang så mange som snittet i Europa, dør av narkotika. Mange av dødsfallene er direkte knyttet til heroin.

Helsedepartementet opplyser om at både Oslo og Bergen kommune er positive til gjennomføring av forsøksprosjektet.

Da Venstre fikk gjennomslag for saken i regjeringsplattformen, sa partileder Trine Skei Grande:

– Heroinassistert behandling er noe vi har kjempet for i 12 år. For oss handler det om å redde liv og det handler om mer verdighet for rusavhengige.

Kommentarer til denne saken