*Nettavisen* Økonomi.

Vil bruke motorsag på velferds-Norge

Foto: (Foto: Scanpix)

Lavtlønte, trygdede og sykmeldte går ingen lys fremtid i møte dersom sjeføkonom Knut anton Mork i Handelsbanken får skrive ut resepten på en økonomisk hestekur for Norge.

14.04.04 13:56

Mork tror Norge må ty til drastiske virkemidler dersom vi ikke skal bli parkert når de nye økonomiske supermaktene Kina og India virkelig får opp dampen.

Den frittalende sjeføkonomen la frem sine tanker på en presentasjon av Handelsbankens konjunkturrapport for pressen onsdag.

- Vi har vært vant til å kunne skattlegge enkelte grupper høyt for å kunne opprettholde velferdssamfunnet. Men vi får da ikke bare direktører som flytter ut. Hele bedrifter flytter ut, sa Mork.

Kina og india

Det er Kina og Indias raske fremmarsj som økonomiske supermakter som gjør Mork spesielt bekymret. Men også utvidelsen av EU østover vil ramme Norge, tror han. Han ser for seg en utvikling med lav inflasjon og lave renter, men også en relativt høy arbeidsledighet i årene fremover. Særlig vil det ramme lavtlønte og ufaglærte.

Mork mener det den borgerlige regjeringen har gjort så langt, bare er en spe begynnelse. Han mener det må gjøres noe med de norske reguleringene. Mork tror også myndighetene må gyve løs på ordninger som utgjør selve grunnfjellet i den norske velferdsstaten.

For mange syke og uføre

-Jeg kan ikke se annet enn at vi må gjøre noe med de ordningene som gjør at vi har så mange uføre og folk på sykmelding her i landet, sa Mork.

Mork savner noe ”stort” som kan overta når oljeeventyret er slutt. Noe kunnskapsbasert. Og hvordan skal man få mer kunnskap for mindre penger?

La de rike betale

- I Storbritannia har man måttet begynne å betale for utdanning. Jeg har aldri skjønt hvorfor samlebåndsarbeidere skal betale for direktørbarns utdanning.

Mork mener internett har gjort det mulig for et land som India å konkurrere med Vesten blant annet på ingeniørtjenester. Han viste også til at Kina og India er verdens mest folkerike land. Dermed er utfordringen også større for Norge og Europa, enn den man sto overfor på 70- og 80-tallet, da Japan gjorde sitt inntog som økonomisk supermakt.

Mork ville ikke fremstå som pessimist, men tillot seg bare å peke på farene for at Norge havner i bakevja. Dermed hentet han frem sitt favoritt-sitat, plukket opp under studietiden i USA: ”The egyptians never recovered”.

Med henvisning også til det ottomanske rike, påpekte Mork at det er mulig for et land å bli parkert for godt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.