*Nettavisen* Økonomi.

Vil bygge nye cruiseskip for 10 mrd.

Foto: Joerg Sarbach (AP/Scanpix)

Trønderen Olav Norum vil bygge tre nye cruise skip for å betjene kurs- og konferansemarkedet. Prislappen på eventyret er 10 milliarder kroner.

07.01.05 10:26

Norums foreløpige karrierehøydepunkt i cruisebransjen er da han i 1995 startet de første dansecruisene til karibien. Nå tar han steget videre, og legger planer for tre splitter nye cruiseskip rettet mot et nytt segment i industrien.

Norum tror det er et stort behov for cruiseskip rettet mot kurs- og konferansemarkedet, og vil altså dekke denne etterspørselen med tre spesialbygde skip. Skipene blir 273 meter lange og 32 meter brede, med plass til 1.200 passasjerer. I tillegg kommer et mannskap på 600.

Gjennom selskapet Vision Quest Lines, hvor deleier og han er styreformann, har Norum fått tegnet spesialskipene hos Aker Finnyards Technology. Nå siktes det mot at finske verftet også skal bygge skipene.

Finansieringen er selvfølgelig det store spørsmålet, men Norum spiller med kortene tett til brystet.

- Byggingen av skipene er naturligvis i større eller mindre grad avhengig av statlige subsidier, ut fra de finansieringsmodeller som velges. Akkurat nå ser det ut til at Finland kan komme opp med de beste totalløsningene. Men også Garantiinstituttet for eksportkreditt er inne i bildet, fordi det kan være snakk om betydelige norske underleveranser, deriblant diverse maskineri, livbåter og så videre, sier Norum til Adresseavisen.

Vision Quest Lines er ennå ikke fullfinansiert, men ifølge Norum siktes det mot at selskapet skal ha en egenkapital på 350 millioner euro når alle investorene er i boks.

På spørsmål fra Adresseavisen om hvem Olav Norum er, svarer den hittil ukjente investoren.

- Da kan jeg spøkefullt svare at jeg er en «nobody from nowhere». Men det er selvfølgelig ikke bare jeg som står bak dette. Vi er en gruppe på 30 personer som har bidratt vesentlig til å sy sammen et unikt prosjekt og et unikt produkt som folk tror på. Det hadde ikke hjulpet meg om jeg hadde hatt 100 millioner kroner i egen lomme, det hadde vært småpenger i denne sammenhengen. Men det produktet vi nå har er verdt mye, og det er det mange betydelige aktører som har tro på, svarer Olav Norum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.