Den 4. mars slukkes det analoge TV-signalet i Rogaland. Deretter følger andre norske fylker på rekke og rad.

Men det siste innen TV-teknologi vil ikke være på plass for de som velger å benytte RiksTV som leverandør av sine digitale TV-signaler.

Gir deg ikke full funksjonalitet
Kunder hos kabel- og satellittselskapene kan nyte godt av digitale mottakere med innebygde opptaksfunksjoner, såkalte Personal Video Recorders (PVR). Kunder som vil benytte seg av bakkenettet risikerer derimot å betale mye ekstra om de vil nyte det siste innen teknologisk utvikling.

PVR-er som er godkjent av Riks-TV vil nemlig ikke være klare før de første fylkene stenger sine analoge sendinger.

- Vi trodde i utgangspunktet bakkenettmottakere med opptaksfunksjon skulle være på plass ved årsskiftet. Nå viser det seg at de ikke vil være klare før i april eller mai. Det betyr at kunder i Rogaland ikke vil ha slike mottakere tilgjengelig før det analoge nettet slukkes. Det er også usikkert om kunder i Østfold, som mister nettet 29. april, vil kunne kjøpe PVR-er godkjent for bakkenettet før nettet slukkes, forklarer Svein Ove Søreide, informasjonsansvarlig hos Riks-TV.

- Ikke stort problem
Det betyr at kunder i Rogaland og kanskje Østfold vil måtte kjøpe både en enkel bakkenettmottaker og senere en PVR-mottaker om de vil kunne se på TV via bakkenettet før PVR-ene er klare. Søreide mener dette i utgangspunktet ikke vil være noe stort problem.

- Vi ser at våre kunder gjerne kjøper flere mottakere da de gjerne vil ha TV for eksempel både i hytta og i hjemmet. De vil i så fall da kunne benytte den gamle mottakeren på hytte TV-en. Dette er i stor grad et problem skapt av mediene som folk flest ikke er opptatt av. Dette er snakk om et nisjeprodukt, påpeker han.

Han viser til at salgstall av mottakere i Sverige fra en av de største forhandlerne der viser at kun ni prosent av kundene kjøper mottakere med opptaksfunksjon.

Forskjellig teknologi
Kunder hos kabel- og satellittselskapene har på sin side lenge hatt tilgang til PVR-er, men Søreide påpeker her en stor forskjell.

- Vi er pålagt av konsesjonen å bidra til et fritt marked. Det er dermed produsentene som bestemmer hvilken teknologi det skal satses på. De andre TV-distributørene kjøper derimot inn selv og setter dermed føringen, forklarer han.

Han påpeker dessuten at de andre aktørenem for eksempel Get, benytter seg av Mpeg2. Bakkenettet benytter derimot Mpeg4. Denne teknologien er nyere, og det har dermed tatt tid å utvikle opptaksmottakere. Mpeg4 har fordeler ved at det gis rom for flere kanaler og er bedre tilpasset for å kunne sende HDTV, ifølge Søreide.

- Liten økonomisk belastning
Søreide mener at den økonomiske belastningen for Riks-TV sine kunder som blir rammet vil bli svært liten som en følge av dette. Den billigste mottakerne koster i dag ett øre med Riks-TVs Rikspakken-abonnement. Prisen for abonnementet kommer da i tillegg.

Dette er en enkel mottaker fra Grundig. Det finnes også flere andre subsidierte mottakere som koster mellom 50 øre og en krone om du kjøper abonnementet Rikspakken. Om du senere vil ha en mottaker med opptak vil du måtte betale fullpris for denne som vil trolig ligger på 3-4.000 når den kommer, ifølge Søreide.

Vel og merke om du ikke kjøper et nytt abonnement til denne.

Kunder som venter med å anskaffe seg RiksTV vil derimot få subsidiert denne med cirka 1.000 kroner. Altså kan kunder i Rogaland spare på å vente med å anskaffe seg bakkenett. Det spørs om de er villige til å risikere en måned eller to uten TV.

Vil ikke utsette slukningen
Å utsette slokningen av det analoge bakkenettet før PVR-ene er på plass i butikkhyllene mener Søreide er en ikke-sak.

- I konsesjonen for bakkenettet står det at mottakere må være tilgjengelige for kundene. Det står derimot ingenting om PVR-er. Det er derfor ingenting som tilsier at det analoge nettet ikke skal slukkes før disse er klare, påpeker han.

Søreide får støtte i dette fra Medietilsynet. Heller ikke de mener slukningen av det analoge nettet skal utsettes.

- Jeg ser problemstillingen, men konsesjonen nevner ikke PVR. Det hadde selvfølgelig vært fint om disse var på plass, men det er ingen grunn her for å vente med slukningen, forklarer Tor Erik Engebretsen i Medietilsynet til Teknofil.

- Snakk med forhandleren
Han mener derimot kunder som vil bytte inn sine nye mottakere med PVR-er senere, bør snakke direkte med forhandler.

- Hadde jeg vært forbruker ville jeg spurt min forhandler om det kunne være mulig å lage en avtale hvor jeg mot et mellomlegg kan bytte inn den nyinnkjøpte mottakeren mot en ny PVR, sier Engebretsen.

Selges på vanlig måte
Spørsmålet er om forhandlerne selv vil gå med på slike avtaler. Hos Elkjøp er de diplomatiske, men klare i sitt svar.

- Vi i Elkjøp merker at interessen for det digitale bakkenettet er stor, og vi jobber hardt for å informere og hjelpe våre kunder over til en digital hverdag. Mange forbrukere har allerede gått til anskaffelse av nødvendig utstyr. I påvente av å få de digitale PVR-boksene klare for salg, tilbyr vi digitale dekodere på vanlig måte, opplyser kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke til Teknofil per mail.

Med andre ord vil kunder som vil se TV via bakkenettet, før PVR-mottakerne er på plass, finne seg i å betale det det koster om de vil ha PVR senere.

Eventuelt må de smøre seg med tålmodighet og heller nyte vinter og kanskje vårsola før de igjen kan se på TV. Dog, bare om de om de går for RiksTV som signalleverandør. Andre aktører står allerede klar med PVR.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Les også:
Alt om bakkenettet
Slik får du bakkenett-signal
Hvor er det hersens bakkenettet?