Vil du bli sentralbanksjef?

Har du lyst til være den som bestemmer hva vi andre skal betale for lånene våre? I så fall har Finansdepartementet en ledig stilling som burde passe for deg.

16.09.04 08:49

31. desember opphører åremålskontrakten til den sittende sentralbanksjefen Svein Gjedrem. Da har han sittet i stillingen i seks turbulente år.

I tillegg til å være sentralbanksjef, er Gjedrem leder av Hovedstyret i Norges Bank. Hver sjette uke møtes medlemmene i Hovedstyret for å fastsette den norske styringsrenta.

Nå er stillingen utlyst. I en kortfattet annonse på Aftenpostens økonomisider blir interesserte bedt om å sende inn en søknad innen 14. oktober 2004. Kvinner blir i særdeleshet oppfordret til å søke.

Problemet er at de trolig kan vente seg konkurranse fra mannen som har stillingen i dag. Regelverket sier nemlig at sentralbanksjefen ansettes for en periode på seks år, og med mulighet for gjenoppnevning for en periode på ytterligere seks år.

Svein Gjedrem har 54 år, og nyter stor respekt for den jobben han har gjort de siste seks årene. Velger han å be om seks nye år, er det lite sannsynlig at han får nei.

Bjørn Skogstad Aamo, som er sjef for Kredittilsynet, søkte stillingen for seks år siden. Det kommer han ikke til å gjøre denne gangen.

- Nei, jeg regner med at Gjedrem søker, sier han til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.