Gå til sidens hovedinnhold

Vil du ha mer penger?

Disse enkle grepene vil gi deg bedre økonomi.

I Norge er hele det økonomiske samfunnet lagt opp til at husholdningen skal ha to inntekter. Er du singel og tjener moderat, uten sjanse for kausjonist vil du få problemer med å få lån i banken. Med noe egenkapital og med kausjonist er det kanskje en sjanse.

Denne artikkelen er levert av bloggen Vargas12.com.

Selv om man er to med fast inntekt, er det lett å gå på en smell å bruke mer penger enn det kommer inn. Da vil man før eller senere få problemer.

Nå er det fortsatt lave renter på huslån i Norge og det kan alle utnytte. Den summen du betaler per måned i lån er betydelig mindre enn for noen år siden. Den differansen bør du sette bort til renteøkning kommer. For det gjør den. Da har du allerede en fornuftig buffer til huslånet.

Det er fortsatt en meget urolig verdens økonomi, derfor bør man gjøre så mye man kan for å sette penger til side. Det kan komme uforutsette ting som at man mister fast inntekt, renteøkning på et eller flere lån, og har man satt penger til side er det lettere å møte hverdagen når ting går galt med bil og lignende.

Sett opp et budsjett for de faste utgiftene dere har i måneden. Sørg for at det er avtalegiro eller fast trekk på strøm og huslån. Det er de viktigste regningene å få unna for alle.

Det kan også være smart å ha en egen konto hvor det settes inn en fast sum fra hver som kun går til faste regninger. Pass på at det alltid er nok dekning på denne kontoen slik at det ikke mangler penger på forfallsdato. Betal alltid på forfallsdato, ikke før.

Kommer det tøffe tider der man ser at det ikke lar seg gjøre å betale alt så ta kontakt med banken. De er behjelpelig om dere for betalingsproblemer. Det er bedre å betale noe enn ingenting.

Din økonomi er ditt ansvar. Bruker du mer enn du har så er det også ditt ansvar å rydde opp. Pass på så du greier å betale regninger fortløpende, og sett av litt til sparing.

Her er flere grep som kan hjelpe økonomisk:

  • Kredittkort kan være en felle med høye renter. Bruker du de tilbud som mange butikk-kjeder tilbyr, nemlig betalingsutsettelse i seks eller ni måneder, så er det et godt tilbud. Men bare om du passer på å betale ut hele kjøpet før det forfaller. Etter forfall er det ofte renter på mer enn 20 prosent på slikt kjøp. Det blir selvsagt dyrt.
  • Det kan også være smart å ikke «bo seg i hjel», om du ikke absolutt trenger. Får man lån til bolig så har banken regnet ut at det er forsvarlig at dere får lån til den boligen dere ønsker å kjøpe. Men se an behovet, kan det være aktuelt å selge huset og finne en billigere løsning? Det kan det være mye å spare på.
  • Vær aldri lojal mot banken, sjekk alltid flere banker og hent inn rentesatser på de aktuelle bankene du vurderer. Fra de billigste til de dyreste bankene er det ofte store forskjeller.
  • Har husstanden flere biler, enebolig og kanskje både båt og hytte betales det mange tusen kroner i forsikringspremie per år. Her er det også klokt å innhente pris og bytt forsikringsselskap om dere finner store prisforskjeller. Mange banker har både bank og forsikringstilbud, det kan være lønnsomt å ha alt på ett sted for å få fullt utbytte av fordelsprogrammene banken har til VIP-kunder.
  • Kjøp inn stort, kan du dra til Sverige er det mye å spare på å reise og gjøre storhandel i nabolandet.
  • Små handling midt i uka, rett fra jobb når du er sulten blir oftere dyrere enn planlagt. Planlegg derfor det du trenger, bruk opp rester dagen derpå og pakk inn pålegg m.m. så det ikke blir dårlig. Mye mat har merking «best før», det er noe helt annet enn «holdbart til». All mat man kjøper i Norge tåler noen dager i kjøleskapet. Vær prisbevisst. Bare på et brød kan det være 20 kr i differanse på billigst mot dyrest.
  • Unngå å handle mat på bensinstasjoner.

Et klokt tips helt til slutt. Bruk kun de pengene du har, da passer du bedre på de.

LES OGSÅ:

Amerikansk økonomi farlig dårlig?

Hvordan blir din økonomi i 2011?

Har du for kort passord? Da bør du endre nå

REMA 1000 tvunget til å endre slagord

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken