Tidligere i januar reduserte bilprodusenten Tesla prisen for sin Model Y med hele 120.000 kroner. Med det ble også verdien av de brukte Teslaene redusert.

Ketil Pedersen er leder for bilfinansiering i Danske Bank. Han oppfordrer norske Tesla-eiere som nå vurderer å selge bilen sin, til å vente med det.

– Hvis du kjøpte bilen din i juli i fjor, og betalte 650 000 for den, vil du få et verditap på nærmere 200.000 kroner hvis du selger den nå. I stedet for å ta tapet her og nå, kan det være ganske smart å beholde bilen i noen år, og så ta tapet over tid, sier Pedersen til Nettavisen.

– Som bank har dere vel også en egeninteresse i at folk beholder bilen, og betaler renter på lånene sine?

– Nei, den er veldig liten, siden vi er en såpass liten aktør i dette markedet. Vi finansierer biler når de kjøpes, og også når de selges, så for oss har det marginalt å si.

– Men dere har vel likevel en egeninteresse?

– Hvis en tenker på inntektene våre, så vil det være en fordel om kundene bytter biler oftere, svarer Pedersen.

Tror andre vil følge etter

Pedersen sier også at tilbudet av nyere brukte elbiler foreløpig ikke er veldig bredt i Norge. Derfor mener han det blir spennende å se hvordan Teslas grep vil slå inn på prisene i bilmarkedet generelt.

– Hva tror du selv kommer til å skje i markedet, da?

– Hypotesen min er at de andre aktørene i elbilbransjen er nødt til å følge etter på ett eller annet tidspunkt. Spådommen min er at de første som gjør det, vil være de minst kjente aktørene i markedet, sier Pedersen.

Og legger til:

– For de store mastodontene, som BMW, Audi og Volkswagen tror jeg det vil gå en stund før de gjør noe. Jeg tror ikke de vil gå radikalt til verks, slik som Tesla har gjort.

– Veldig ofte et tapsprosjekt

Lene Drange er økonom og programleder i TV 3-programmet Luksusfellen.

Hun er langt på vei enig med Ketil Pedersens tanker omkring det å selge brukte Teslaer nå.

– Generelt er det å kjøpe en bil og så selge den ett år etterpå veldig ofte et tapsprosjekt, hvis man ikke er i en annerledes situasjon, slik Tesla var for noen år siden, der man kunne selge bilen for mer enn man kjøpte den for, sier Drange til Nettavisen.

Hun råder nordmenn til å se på de ulike finansieringsløsningene de har for å finansiere bilen, og sette det opp mot hvor stort behovet for bilen er.

– Det er et godt poeng at man bør avvente Tesla-salget, og se om ting stabiliserer seg, sier Drange.

Hun mener det har skjedd flere ting i årets første måned, som den nye vektavgiften og en ny momsberegning, som påvirker markedet for de brukte elbilene.

– Men jeg ville ikke ventet i flere år. Kanskje et halvt år, sier Luksusfellen-profilen.