Vil endre toll på 388 prosent

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

- Tine meierier trenger og tåler konkurranse.

18.02.11 15:32

Etter at Tine Meierier la fram sine resultater for 2010 torsdag morgen, har det kommet flere reaksjoner.

Les også: Verdens dyreste melk

Fra politikkens høyre fløy mener Frp, ved Torgeir Trældal, Industri- og landbrukspolitisk talsmann, at det ikke skal levnes noe tvil om at det er på tide å sette søkelys på hvilke konkurransevilkår Tine Meierier, som er kooperativt bonde eid, skal drive under.

- Ett overskudd på nærmere 1,2 milliarder bør være ett bevis på at Tine meierier trenger og tåler konkurranse, skriver Trældal i en mail til NA24.

Trældal mener det ikke lenger er grunnlag for tollsatsen på import av søtmelk. I dag er tollsatsen satt til 388 prosent av gjeldende pris per liter på søtmelk. Trældal mener denne er konkurransehemmende.

- Det er på tide å gjøre noe med tollvernet slik at forbrukerne i Norge ikke må betale dobbelt så mye for melken som våre naboer, skriver Trældal.

Les mer: Dobbelt så dyr som i Sverige

Som utdyper på følgende måte.

- Skattebetalerne bidrar med milliarder i offentlige tilskudd til melkebøndene over landbruksoppgjøret, samtidig som melkeprisen bare øker. Dette er ett levende bevis på at Norsk landbrukspolitikk ikke gavner forbrukerne.

Trædal er heller ikke imponert over prisingen av norske meieri produkter i utlandet og mener dette kan settes i sammenheng med at det produseres for mye melk i Norge. Han trekker fram Jarlsberg ost som eksempel.

- Norske skattebetalere og melkedrikkere, ofte småbarnsfamilier, bidrar til å sponse utlendingers forbruk av billig, norsk Jarlsberg ost. Den årlige «subsidieringen» utgjør 800 kroner per familie per år, eller 1 milliard av skattebetalernes penger, hevder Trældal.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.