*Nettavisen* Økonomi.

Vil få problemer ved renteøkning

3 av 10 unge og nyetablerte sier de vil få økonomiske problemer ved en renteøkning på mellom 2 til 4 prosentpoeng.

27.10.05 13:22

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Sparebankforeningen.

- Nyetablerte på boligmarkedet må låne stadig mer for å sikre seg sin første bolig. De har heller ingen eksisterende boligkapital som har steget i verdi. Sånn sett kommer førstegangskjøperne særlig dårlig ut når boligprisene stiger fordi de «tøyer strikken» langt, sier adm. direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen i en pressemelding.

Dårligere sikkerhet
I undersøkelse ble det spurt om hvor høy renten må bli for at man skal få økonomiske vansker. 27 prosent av de nyetablerte (25-32 år) svarte at de vil få problemer med en rente på mellom 5 og 7 prosent.

Undersøkelsen viser også at sikkerheten for boliglånene stadig blir dårligere for de unge. Andelen med lån som kommer innenfor 60 prosent sikkerhet har falt med 6 prosentpoeng det siste året. Andelen med lån mellom 80-90 prosent av egen bolig har økt med tilsvarende 6 prosentpoeng. Det er de yngst og de med lavest inntekt har fått økt gjeldsbelastning

Vil styrke BSU
Nå ber Sparebankforeningen om at situasjonen for de unge på boligmarkedet blir et tema i neste års statsbudsjett.

- Sparebankforeningen mener BSU- ordningen bedrer ungdommens muligheter til å bygge seg opp egen kapital og således gjør det lettere for dem å få innpass på boligmarkedet. Statsbudsjettforslaget for neste år inneholder forslag om å utvide den årlige innbetalingen fra 15 000 til 20 000 kroner. Dette er positivt, sier adm. direktør i Sparebankforeningen, Arne Hyttnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.