Gå til sidens hovedinnhold

Vil forby fritt behandlingsvalg: – Hjerterått

Ap går inn for å fjerne fritt behandlingsvalg ved norske sykehus. – Hjerterått, sier Mari Holm Lønseth (H).

– Ap vil at bare de med tykk lommebok skal kunne velge selv, sier helsepolitisk talskvinne Mari Holm Lønseth.

En av prestisjereformene til Solberg-regjeringen har vært innføring av fritt behandlingsvalg. Ordningen går ut på at pasienter selv kan velge behandlingssted for undersøkelser eller behandling, og det finansieres på samme måte som alle andre helsetjenester.

Siden ordningen ble innført i 2015 har 43.500 pasienter benyttet seg av den.

Les mer: Høyre-topp varsler drastiske innvandringsgrep: – Det går ikke an lenger

– Hjerterått og iskaldt

Nå går Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet inn for å fjerne ordningen.

– Det er hjerterått og iskaldt å fjerne pasientrettighetene som fritt behandlingsvalg gir, sier Høyres helsepolitiske talskvinne Mari Holm Lønseth.

Hun mener det er spesielt at Arbeiderpartiet vil fjerne ordningen for vanlige folk, men vil ikke gjøre noe med rene private klinikker - hvor alle med nok penger kan få behandling.

– Arbeiderpartiet vil bare at dem med tykk lommebok skal kunne velge private sykehus. Det er å styre mot en todelt helsetjeneste hvor de med god råd er de som kan velge, sier hun til Nettavisen.

Tusenvis av nordmenn har fått behandlinger utsatt som følge av koronaviruset, og mange sykehus har lange køer.

Les mer: Siv Jensen mener regjeringen holder tilbake informasjon om helsekøer

– Som følge av koronapandemien har mange satt behandlingene sine på vent. Det må vi ta igjen nå. Da må vi bruke all kapasitet for å gi folk den behandlingen de trenger. Da henger det ikke på greip å droppe kapasiteten som de private har. Det er oppskriften på økte ventetider i helsetjenesten.

– Ved at private er inne i helsetjenesten, vil vel det kunne tappe det offentlige både for fagfolk og ressurser?

– Det er en hypotetisk problemstilling fra Ap som er fjernt fra virkeligheten. Høyre vil både styrke de offentlige sykehusene, og samtidig bruke den kapasiteten og mangfoldet private og ideelle sykehus gir. Den offentlige helsetjenesten vil stå for hoveddelen av behandlinger, og være attraktiv for helsepersonell.

Det er ingen av partiene som er for å forby private sykehus.

– Ap mener du bare skal få velge annerledes om du har god nok råd, sier hun.

Les også: Helsedirektøren bekymret for ny koronavariant – vurderer obligatorisk testing etter grensepassering

– Begynner å bli en vane

Aps helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol, avviser kritikken, og mener det er Høyre som er hjerterå.

– Det begynner å bli en vane at Høyre trekker frem de store ordene når de føler de har en dårlig sak. Det gjorde de da vi kritiserte økte egenandeler tidligere i høst, og det gjør Holm Lønseth nå, sier Kjerkol og legger til:

– Det som er hjerterått er å lage en helsetjeneste som prioriterer markedsadgang for private sykehus fremfor å gi pasientene god behandling i offentlig sykehus. Høyre har gjort slagordet «pasientens helsetjeneste» til private behandlere sin tjeneste, sier Kjerkol.

Les også: Vaksinerte i Storbritannia testes for å se om de har antistoffer mot den nye varianten

I løpet av Solberg-regjeringen har ventetidene gått mye ned. Men Kjerkol mener det hun kaller en «privatiseringsreform» ikke har bidratt stort.

– Allerede før korona var ventetider et problem. Men Høyres privatiseringsreform har kke bidratt stort. Siden 2017 har ventetidene gått oppover, samtidig som Høyre har tredoblet innsatsen og pengene brukt over vårt felles helsebudsjett.

Les mer: Ny FHI-undersøkelse: Én av fire er ikke fornøyd med livet

– Hvorfor skal det kun være dem med tykk lommebok, slik som partileder Jonas Gahr Støre, som jevnlig har brukt private tilbud, som får velge selv?

– Ordningen Høyre har innført trekker helsepersonell og fagfolk ut fra offentlige sykehus og bort fra distriktene, og den fører til at tilbudet vris vekk fra behandling om kompliserte lidelser. Det er pasientene, særlig dem med alvorlige lidelser og dem som ikke bor på det sentrale Østlandet, som taper på dette, sier hun.

Kommentarer til denne saken