Vil forby hurtigmat-reklame

EU gir matvarebransjen ett år på å stoppe reklame for usunn mat rettet mot barn. Dersom kjedene ikke gjør som de skal, ligger det søksmål i luften.

20.01.05 11:35

I tillegg må bransjen bedre produktmerkingen.

Ifølge Markos Kyprianou, som er EUs kommisær for helse og forbruk, skyldes avgjørelsen at unionen vil bekjempe det økende problemet med overvekt i befolkningen. Spesielt unge har blitt tyngre.

Tunge italienere

- Tidligere mente vi at overvekt kun var et problem i USA, og vi gjorde narr av amerikanerne. Men nå er det også et europeisk problem, sier Kyprianou til Finacial Times.

En fersk rapport viste at overvekt er et stigende problem i Europa, spesielt i middelhavslandene. Hele 36 prosent av italienske ni-åringer veier for mye.

En regulering av matvareindustrien er etter EUs mening den raskeste og mest effektive måten å bekjempe problemet på. Kyprianou advarer med at aktørene kan bli trukket for retten dersom de ikke gjør som de skal.

Ikke mer Oreo-kjeks

- Signalene fra industrien er veldig positive. Men hvis resultatene ikke er tilfredsstillende, vil vi gå til rettslige skritt, sier kommisæren til avisen.

Kraft Foods har allerede sagt at de vil slutte å markedsføre de populære sjokoladekjeksene Oreo Cookies mot barn

EU ønsker å oppmuntre til en sunnere livsstil, ved hjelp av myndighetene i de ulike europeiske landene, marvarebransjen og helseorganisasjoner. Nylig ble det blant annet forbudt å reklamere for tobakk i aviser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.