Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Vil forby strømbetaling på forhånd

Forbrukerrådet stiller seg svært kritiske til strømleverandører som krever betaling før kilowattimene er levert. Flere kunder har brent seg ved å betale uten å få strøm.

Forbrukerrådet vil ha forbud mot forhåndsbetaling av strømmen. Når en leverandør går konkurs, forsvinner lett pengene man har betalt på forskudd.

Direktør i Forbrukerrådet, Erik Lund-Isaksen, viser til flere tilfeller i fjor hvor leverandører trakk seg ut av markedet, uten at kundene fikk strømmen de hadde betalt for. Til vanlig er det små muligheter for en forbruker å få penger tilbake ved en konkurs.

- Selskapet bør ta risikoen

- Risikoen ved en konkurs bør ligge i selskapene og ikke hos den enkelte strømkunde. Kraftleverandørenes adgang til å ta forskuddsbetaling fra kundene sine bør derfor forbys, sier direktør Erik Lund-Isaksen til forbrukerrapporten.no.

Forbrukerrådet har tidligere rettet en henvendelse i denne saken til Olje- og energidepartementet. Det er ventet at saken blir tatt opp i regjeringens stortingsmelding om situasjonen i energimarkedet. Meldingen blir lagt fram for Stortinget senere i høst.

Både kunder i Articentel, som gikk konkurs på forsommeren, og i Meganor, som sluttet å levere kraft, har tapt penger på å forhåndbetale strømmen sin.

Flere tar betaling på forhånd

Flere leverandører som opererer i det landsdekkende markedet tar seg betalt a-konto. Ofte opererer de med svært kort betalingsfrist, ifølge Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har også bedt om at det settes en maksimalpris for strøm som leveres etter at en kraftleverandør går konkurs eller får betalingsproblemer.

I fjor høst opplevde kundene hos den tidligere kraftleverandøren Kraftkompaniet høst urimelige høye priser da de ble flytte til Viken Energinett. På det dyreste var strømregningen (inklusive nettleie) på 1,62 kroner/kwt.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!