*Nettavisen* Økonomi.

Vil frata deg strømvalg

Foto: (Scanpix)

Kraftgiganten BKK foreslår å fjerne fritt valg av strømleverandør. - Dette vil gi billigere strøm, hevder BKK. Senere i uken møter de olje- og energiminister Einar Steensnæs.

03.11.03 09:14

Kostnadene ved å ha et sluttbrukermarked på strøm overstiger gevinsten. Det mener kraftkonsernet BKK som nå foreslår å tvinge forbrukerne til å velge sitt lokale nettselskap som leverandør av kilowattimene.

- Det er et innspill i debatten om kraftsituasjonen i Norge. Utgangspunktet er å hindre en gjentagelse av de høye strømprisene vi opplevde i fjor vinter. Vi vet at nordmenn flest velger det dyreste alternativet når det kommer til strøm, nemlig standard variabel kraft, sier strategidirektør i BKK, Rikard Solheim, til TV 2 Nettavisen.

BKK skal møte Olje- og Energidepartementet senere i uka for å legge fram forslaget.

- Sikres den beste prisen

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Har du byttet strømleverandør?
Ja, selvsagt
Nei, jeg er fornøyd
Har planer om det

Se resultat

I et notat som ble sendt til Olje- og Energidepartementet (OE) i forrige uke forslås det at lokale nettselskaper bør være forpliktet til å levere kraft til spotmarkedspris til sine kunder. Dermed sikres strømkundene den beste prisen markedet har å by på, mener BKK.

- Administrasjonskostnadene ved dagens system er store, mens gevinstene er små. Det viktigste poenget her er at kundene vil få direkte tilgang til markedet, med et lite prispåslag som myndighetene skal fastsette, sier Solheim.

Mer kostnadseffektivt
Forslaget innebærer at konkurranseelementet i markedet flyttes fra strømleverandørene til engrosmarkedet. BKK mener dette vil være langt mer samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt enn dagens modell.

- Det vil sikre at den marginen som leddet mellom markedet og sluttbrukeren tar ut, vil definitivt bli mye lavere. Som forbruker sikres du dermed billigere strøm, samtidig som du slipper jobben med å skifte leverandør, sier Solheim.

Mer risikabelt
Levering av strøm til spotpris tilbys av flere strømleverandører allerede i dag, men kun et fåtall kunder har i dag knyttet seg til produktet. Levering av strøm til spotpris beskrives som risikofylt, fordi den prisen du betaler for strøm er direkte knyttet til svingningene på kraftbørsen.

Kunder som ønsker en mer forutsigbar strømpris, skal kunne få velge fastprisavtaler, foreslår BKK.

- Alternativet finnes allerede i dag
Adm. direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening er positiv til at BKK tar initiativ til en debatt rundt kraftmarkedet, men mener forslaget faller på sin egen urimelighet.

- Spotpris er en valgmulighet som finnes i markedet allerede i dag. Så spørsmålet blir da hva vi oppnår med dette. Konkurranse er en av de best kjente framgangsmåtene for å skape kostnadseffektivitet, og vi er for et fritt marked, sier Bysveen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.