- Konkursbølgen som herjer vilt i norsk næringsliv må stoppes. Skattelettelser i form av kraftig redusert arbeidsgiveravgift er det beste verktøyet for å få dette til, sier Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg til Nettavisen.

Vil fjerne hele avgiften
Selv ønsker han å fjerne hele arbeidsgiveravgiften ut året. Det vil i så fall bety en skattelette på mellom 80 og 90 milliarder kroner og være tidenes største skattelette for norsk næringsliv.

- Ideelt sett skulle hele avgiften være fjernet. Situasjonen er prekær for mange av landets småbedrifter, noe konkursstatistikken bærer vitnesbyrd om. Jeg har ingen illusjoner om at det er politisk vilje til et så stort kutt, men noe er bedre enn ingenting, sier Korsberg som mener regjeringen ikke tar krisen blant små og mellomstore bedrifter på alvor.

Ikke arbeidernes beste venn
- Ap og SV sier de er arbeidernes beste venn, men når de av ideologiske årsaker nekter å diskutere skattelette så viser de at det er helt andre ting som er regjeringens førsteprioritet, sier Korsberg.

Bytt bank her, spar minst 5000

Som Nettavisen skrev fredag har 782 aksjeselskaper gått konkurs hittil i år. I tillegg har 101 NUF-selskap satt kroken på døren og 337 selskap er blitt tvangsavviklet. Det gir en konkursrate på mer enn 23 bedrifter per arbeidsdag hittil i 2009.

Les også: 23 konkurser - hver dag

- Regjeringen sitter nå stille og ser at arbeidsplassene forsvinner. Den sender praktisk talt folk til kø på dårlig fungerende NAV-kontorer fremfor å stimulere næringslivet slik at folk fortsatt har et lønningskontor å gå til, sier Korsberg.

Han advarer mot svikt i skatteinntektene som følge av færre arbeidsplasser.

- Konkursene vil gi svikt i skatteinntektene for Kommune-Norge. Da vil det måtte overføres milliarder av kroner fra staten i kompensasjon, sier Korsberg.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Skandaløst
Også Høyre krever at skattevåpenet tas i bruk.

- Regjeringen gjør altfor lite for å redde våre arbeidsplasser. Det er skandaløst at de ennå ikke har innsett alvoret i situasjonen. Det første de burde gjøre er å reversere skatteøkningene de kom med i form av økt formuesskatt og økning av arveavgiften, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Hansen, til Nettavisen.

I tillegg foreslår Høyre å la bedriftene få utsatt innbetalingen av arbeidsgiveravgift i 2009.

Har gjort mest i Europa
Statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Finansdepartementet forstår lite av kritikken fra de to største opposisjonspartiene.

- Vi har lagt fram de mest omfattende krisetiltakene i Europa og vi har vært raskere med å innføre dem enn det som har vært gjort i tidligere nedgangsperioder, sier Axelsen til Nettavisen.

Han fnyser av Frp og Høyres kritikk mot manglende tiltak for små- og mellomstore bedrifter.

- Økningen i pengebruken på statsbudsjettet til store offentlige prosjekter, som for eksempel vei- og jernbaneutbygging, vil i stor grad gavne småbedriftssektoren, sier han.

Les også: Se, de bytter bank

Axelsen fremhever også utvidelsen av skattefunnordningen og ordningen med tilbakeføring av underskudd som etter departementets beregninger vil gi en skattelette for bedriftene på syv milliarder kroner for årene 2009 og 2010.

Axelsen avviser kutt i arbeidsgiveravgiften som et lite målrettet tiltak.

Vingling fra Frp
Han stiller også store spørsmålstegn ved det han kaller vingling fra Frp.

- Å fjerne arbeidsgiveravgiften ut året slik Frp foreslår utgjør om lag 85 milliarder kroner. Frps forslag til tiltakspakke som ble lagt fram 22. januar var på 31,8 milliarder kroner. Jeg stiller meg undrende til at Frp nå plutselig foreslår noe som mer enn fordobler kostnadene sammenlignet med deres forrige forslag til tiltakspakke, sier Axelsen.