Vil ha Gabrielsen for riksrett

Foto: Ingvild Jensen (Nettavisen)

Dersom staten har gått glipp av store inntekter ved salget av SND Invest, bør næringsminister Ansgard Gabrielsen bør stilles for riksrett. Det mener jusprofessorene Eivind Smith og Carl A. Fleischer.

18.03.04 07:46

- Slik salget av SND Invest er fremstilt, til klar underpris, bør det nok vurderes om det foreligger brudd på loven med ansvar for riksrett, sier Smith til Dagens Næringsliv.

Jusprofessoren legger vekt på at han kun kjenner saken fra medienes skriverier, og at han ikke tar stilling til Gabrielsens eventuelle skyld.

Loven for riksrettsansvar omhandler mulig straffeansvar for statsråder.

Smith mener at det er lovens paragraf 10 som kan være aktuell, der det står at man kan straffes for å medvirke til at statens midler ikke blir forsvarlig anvendt eller bestyrt. Strafferammen for lovens aktuelle paragraf 10 er bøter eller inntil to års fengsel.

Også jusprofessor Carl August Fleischer mener at næringsministerens håndtering av salget kan være i strid med loven. Dessuten mener Fleischer at et salg til under markedspris kun er forsvarlig ved en konkret begrunnelse, slik som at næringslivet i distriktene må opprettholdes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.