*Nettavisen* Økonomi.

Vil ha mer kraftkonkurranse

Norges Vassdrags- og energidirektorat lanserer en rekke forslag som skal stimulere til mer konkurranse i kraftmarkedet.

01.07.05 11:26

- Vi mener en mer effektiv konkurranse vil komme kundene til gode, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE til TV 2 Nettavisen.

Direktoratet vil korte ned tiden fra bestilling av leverandørskifte til gjennomføringen av selve skiftet fra tre til to uker. Det går frem i et forslag til forskriftsendring for kraftselskapene som nå sendes på høring. På sikt vil NVE arbeide for at det skal bli mulig å skifte strømleverandør med øyeblikkelig virkning.

Direktoratet vil også pålegge kraftselskapene å sende ut separate fakturaer for nettleie og elektrisk kraft. Dette skal gjøre forskjellene mer synlige og gjøre kundene mer bevisste på muligheten for å skifte leverandør.

Samtidig vil NVE innføre en makspris på 2.500 kroner for å installere utstyr for timemåling av forbruk til alle kunder.

Vil presse resultatene
Kraftbransjen blant de mest lønnsomme i landet. Kraftbransjen hadde ifjor en samlet resultatgrad før skatt på 26,5 prosent. Av en samlet omsetning i overkant av 52 milliarder kroner ifjor, er det foreslått at selskapene skal gi utbytte på over syv milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv i dag. Dette er noe av bakgrunnen for at NVE ønsker å styrke konkurransen i kraftmarkedet.

Norske kraftkommuner er blant vinnerne i bransjen, og tjente ifjor 1,8 milliarder kroner på produksjon av elektrisk kraft.

- Betaling for strømbrudd
Samtidig ønsker NVE nye rammer for nettselskapene, som NVE mener skal motivere til å øke investeringene i det norske kraftnettet og til å effektivisere driften. Samtidig skal det bli begrensede muligheter til å la kundene betale for lite effektiv drift.

NVE foreslår en ny ordning med direkte utbetaling til kunder som blir berørt av avbrudd over 12 timer. Beløpet går fra 600 kroner for strømbrudd som varer inntil 24 timer og økes trinnvis til 2700 kroner for strømavbrudd med varighet inntil 72 timer. Deretter øker utbetalingen med 1300 kroner per påbegynte 24 timer.

- Et hovedmål med den nye reguleringen er å oppmuntre nettselskapene til å drive effektivt, slik at nettleien kan holdes lavest mulig. Samtidig skal ordningen bidra til at investeringer holdes på et nivå som sikrer en god forsyningssikkerhet for strøm, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.