Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha renten opp nå

Kredittilsynet mener at renten må oppover. Og det med en gang.

Årsmeldingen fra Kredittilsynet ble i dag lagt frem på en pressekonferanse. Tilsynets styreleder Finn Hvistendahl benyttet anledningen til å komme med et upopulært budskap - renten må opp nå.

For mye gjeld
Styrelederen mener at befolkningen er i ferd med å dra på seg for mye gjeld og at en renteheving derfor ikke kan utsettes lenger. Rente bør videre stige gradvis for å dempe veksten i husholdningens gjeld.

- For å begrense uheldige virkninger for markedene og sikre den finansielle stabiliteten, er det ønskelig at tilpasningene til et mer normalt rentenivå kommer gradvis, og ikke utsettes for lenge, sier Hvistendahl.

Blir dyrt
Konsekvensens av en renteøkning kan bli omfattende.

- Hvis renten øker til samme nivå som i 2001 vil 450.000 husstander måtte bruke over 20 prosent av inntekten til å betjene sin gjeld, sa kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo da Kredittilsynet også i dag la fram rapporten Tilstanden i finansmarkedet 2004

Han mener en slik stigning i renten kan gi betalingsproblemer for mange.

Tallene går fram av en analyse Kredittilsynet har fått gjennomført av husholdningenes evne til å tåle renteøkninger ved fortsatt økning av gjelden.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken