Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha storsatsing på norsk vindkraft

Norge kan få verdens største konsentrasjon av vindkraftverk. Samlet kan 2600 vindmøller dukke opp langs kysten.

Planene som i disse dager behandles i Norges vassdrags- og energidirektorat, kan resultere i 2600 vindmøller langs norskekysten, skriver Aftenposten.

Kartlegginger viser at Finnmark er blant de gunstigste områdene i hele verden når det gjelder vindkraftproduksjon. Vinden er stabil, og landskapet velegnet for utbygging. Derfor er det planlagt 1800 vindmøller bare her.

Vindmøllene vil kunne produsere like mye kraft som 20 Alta-kraftverk, tilsvarende årsforbruket til 400.000 husstander.

- Vi er forbauset over den enorme interessen og omfanget av søknadene. Vi regner med at de som står bak søknadene har forventninger om rammebetingelser som gjør vindkraft lønnsomt. Samtidig tar utbyggerne de politiske ambisjonene om mer vindkraft på alvor, seksjonssjef Arne Olsen ved konsesjonsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Aftenposten.

Flere steder vil imidlertid vindmølleparker komme i konflikt med både reindriftsnæringen og Forsvaret. Sammen med verneinteresser, kan de sette en stopper for mange av prosjektene.

Flere titalls milliarder kroner må investeres dersom planene skal realiseres. Bare på Varangerhalvøya, nærmere bestemt Berlevåg, Båtsfjord og Vardø, kan selskapet Varanger Kraft AS komme til å investere opp mot syv milliarder kroner i vindkraft.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året