*Nettavisen* Økonomi.

Vil ikke forby vinspalter

Foto: Knut Falch (Scnapix)

Justisdepartementet ber Dagfinn Høybråten granske avisenes vinspalter, som det mener fungerer som alkoholreklame. Men Høybråten sier nei.

12.05.05 16:30

Initiativet kommer i forbindelse med en høringsrunde til ny alkohollov som utarbeides av Arbeids- og sosialdepartementet.

- Ren alkoholreklame
I sin høringsuttalelse skriver Justisdepartementet at Dagfinn Høybråten bør vurdere avisenes vinspalter, ettersom de fremstår som ren alkoholreklame etter Justisdepartementets syn, skriver Bergens Tidende.

- Vi vil imidlertid peke på et område som etter hvert også har fått karakter av reklame for alkoholholdig drikk - både øl, vin, hetvin og brennevin. Dette gjelder dagsavisers (og uke- og fagbladers) såkalte vinspalter med videre som fremstår som «faglige» vurderinger av for eksempel vin, men der gjerne bilder av merket, samt karaktergivning, får en fremtredende plass. For enkelte merker vil dette i praksis virke som reklame, noe som man uformelt kan få bekreftet ved Vinmonopolets utsalgssteder når visse vintyper får bra omtale, skriver Justisdepartmentet.

Men Justisdepartementet møter ikke særlig gehør hos Dagfinn Høybråten.

– Det er ikke aktuelt å endre regelverket i forhold til vinspaltene, sier Høybråten til NTB.

Ytringsfrihet
Informasjonssjef Jan Ottesen i Vin- og brennevinsleverandørenes forening sier forslaget «er helt på siden».

- Dette er snakk om ytringsfrihet og medienes ulike redaksjoner må kunne bestemme hva som skal på trykk. Det er jo naturlig å vise leserne hvilket produkt man omtaler, og forslaget vil også føre til en del vanskelige grensedragninger. Skal det være forbudt å vise bilder fra vingårder? Nei, dette forslaget forventer jeg ikke blir en realitet, sier Ottesen.

- Uaktuelt å forby
I en pressemelding torsdag, skriver Justisdepartementet at det man har tatt til orde for, er å klargjøre hvor grensen går mellom redaksjonell omtale og reklame.

– Det er uaktuelt å forby medieomtale av vin i såkalte vinspalter, sier politisk rådgiver Kjersti M. Høgestøl i Justisdepartementet i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.