Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Vil ikke stenge atomkraftverkene

Foto: Stefan Lindblom (Scanpix)
Sist oppdatert:
Senterpartiet i Sverige åpner opp for at de svenske atomkraftverkene skal få leve sin tid ut. Det kan få konsekvenser for planene om gasskraftverk i Norge

De borgelige partiene i Sverige har lenge slitt med uenigheten om fremtiden til landets atomkraftverk. Senterpartiet har tidligere vært tilhenger av å stenge dagens atomkraftverk så raskt som mulig, men nå skifter partiet standpunkt og ønsker at de resterende kraftverkene skal få leve sin tid ut, skriver svenske Dagens Industri.

Skiftet av standpunkt kan få konsekvenser for planene om gasskraftverk i Norge, og ikke minst resultatlinjen til de norske kraftselskapene.

Fortsatt produksjon i atomkraftverkene vil nemlig sørge for at det fortsatt leveres 75 TWh i året til det svenkse og nordiske kraftmarkedet. Vannkraftverkene i Sverige leverer til sammenligning kun 59 TWh i året.

Lederen for Senterpartiet i Sverige ønsker nå at atomkraftverkene skal drives videre så lenge som det er teknisk mulig.

I Norge har de svenske planene om stegning av atomkraftverkene vært et av argumentene for å bygge gasskraftverk. Hvis svenske myndigheter nå snur vil fremtidens kraftmarked endres dramatisk.

Den sosialdemokratiske regjeringen i Sverige ønsker fortsatt å stenge kraftverkene, men Senterpartiets endring av standpunkt kan påvirke regjeringen, håper tilhengerne av atomkraftverkene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!