*Nettavisen* Økonomi.

Vil innføre egen SMS-avgift

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Er det greit å betale 9 øre ekstra per SMS-melding?

10.03.09 09:53

Den økonomiske krisen gjør det ikke bare vanskelig for bedrifter og privatpersoner. Også stater sliter med å få endene til å møtes, og det har fått den irske regjeringen til å tenke i nye baner for å øke inntektene.

Én cent per SMS
Ifølge Irish Times foreslås det nå å innføre en egen SMS-avgift på én eurocent per SMS-melding som sendes for å få inn mer penger i statskassen.

Forslaget stammer i utgangspunktet fra et forslag fra The Green Party fra oktober i fjor, da hevdet de at en slik skatt kunne innbringe 1,4 milliarder euro i ekstrainntekter for staten. Nå har partiet nedjustert dette anslaget en smule, og partiets leder Mary White mener at denne ekstraskatten nå kan innbringe 146 millioner euro i året ekstra.

Også dette tallet ser riktignok ut til å være for høyt. Irske telemyndigheter oppgir at det i snitt sendes 25 millioner SMS-meldinger daglig, som med én eurocent ville få tallet opp i rundt 91 millioner dollar.

Nøyaktig hvordan skatten skal innkreves er ikke sikkert med tanke på at mange abonnement i landet har inkluderte SMS-meldinger.

- Smertefri skatt
Årsaken til at SMS-meldinger velges skal ifølge Irish Times være partiet mener dette er en relativt smertefri skatt og at folk ikke bryr seg om småpenger.

Landets mobilindustri er ikke overraskende lite fornøyd med forslaget.

- Det finnes ingen logisk begrunnelse for hvorfor en ekstra skatt skal pålegges tekstmeldinger i motsetning til alle andre produkter som en kopp med te eller kaffe, skriver Irish Cellular Industry Association i en uttalelse.

De påpeker at merverdiavgift allerede påfaller telefonregningen, og de hevder også at dette vil være en skatt som vil treffe yngre mennesker ekstra hardt fordi de sender mer meldinger.

Skal brukes på funksjonshemmede
Den finanspolitiske talskvinnen i Labour, Joan Burton, mener at forslaget er verdt å ta en nærmere titt på, og innser samtidig at unge kan bli spesielt rammet.

For å bøte på dette foreslår hun at pengene fra skatten skal øremerkes til tjenester for funksjonshemmede og vaksinasjon mot livmorskreft.

Ikke første gang
Dette er ikke første gang at myndigheter vil ha en ekstraskatt på telekommunikasjon. Tidligere har blant annet EU ønsket å innføre en ekstra skatt på 1,5 eurocent per SMS-melding, og en noe mindre skatt for e-post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag