NEW YORK (Nettavisen): Mens Norge stenger kranene, planlegger man bånn gass andre steder.

Vil innføre takeaway-alkohol permanent

I New York, som for tiden er ekstremt hardt rammet av omikron-viruset, ønsker man nå å gjeninnføre ordningen om at New Yorkere kan plukke med seg takeaway-alkohol fra barene og restaurantene rundt om i byen på permanent basis.

Les også: Trump-angrep: - Mesterlig utført

Under pandemien og helt frem til juni i fjor, kunne man bare gå på en bar eller restaurant i byen, og hente seg en en drink og så gå nedover gaten igjen og nyte drinken i fred og ro.

Årsaken til at man nå ønsker å gjeninnføre ordningen på permanent basis, er spredningen av covid-viruset som nå har nådd nye høyder i New York.

I USA tester nå rundt 700.000 mennesker positivt for koronaviruset daglig, og i rundt 20 prosent av alle New Yorkere som tester seg for tid seg får påvist covid.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

Den ekstreme spredningen gjør at flere og flere mennesker kvier seg for å gå ut, og ikke minst, å sette seg innendørs på restauranter og barer i byen.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

- Deres overlevelse avhenger av det

New Yorks ferske guvernør, Kathy Hochul, sier at ordningen med takeaway-alkohol er nødvendig for å hjelpe alle barene og restaurantene i byen som nå sliter på grunn av den ekstreme økningen av antall covid-tilfeller.

Les også: Kontroversiell og forhatt Trump-tilhenger utestengt fra Twitter etter sjokkerende vaksinemelding

- Mange små forretninger presses nå til randen. Tusenvis av barer og restauranter, selve sjelen i nabolagene, har sett seg nødt til å stenge. For de andre som henger i en tynn tråd, er deres overlevelse nå avhengig av hvorvidt de greier å skape mer plass utendørs, noe som er svært vanskelig under New York vinteren, sier Hochul.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

- For å hjelpe til med å få ned disse kostnadene vil vi nå også innføre skattekutt for covid-relaterte innkjøp som oppvarming og møblement, sier guvernøren.

- Vi kommer også til å gjøre noe som våre barer og restauranter har bedt om, nemlig å nok en gang kunne tilby to-go-drinker, noe som viste seg å bli en kritisk inntektsstrøm under de harde tidene i fjor. Så, skål for New York, sier guvernøren, ifølge New York Post.

Saken fortsetter under avstemningen:

80 prosent er positive til ordningen

Å kunne tilby takeaway-drinker til folk var et svært populært tilbud frem til ordningen ble stoppet i juni i fjor.

Meningsmålinger har vist at hele 80 prosent av New Yorks befolkning var positive til ordningen med takeaway-drinker.

Les også: Hyller løsningen Norge ikke vil ta i bruk: - Det hadde ikke gått uten alkohol

Det ble en kjærkommen inntekt for bar- og restauranteiere, i perioden hvor de ikke fikk lov til å servere folk innendørs under pandemien i 2020 og i fjor.

På grunn av pandemien har hundrevis av restauranter i New York fått tillatelse til å bygge tilbygg ute på gatene i Manhattan, hvor de har plassert border og stoler. Dette har vært en kjært tilbud for New Yorkere som ikke har ønsket å risikere smitte ved å sette seg innendørs.

Les også: Både MDG og Frp vil ha slutt på skjenkestoppen

For restaurantene har det vært kjærkomment å kunne tilby flere sitteplasser, og på et tidspunkt da de var forbudt å servere folk innendørs, var det den eneste muligheten de hadde til å servere gjester.

- Dette er svært gode nyheter

Talsperson for Distilled Spirits Council, Lisa Hawkins, sier hun er svært glad for guvernørens avgjørelse.

Les også: Slakter skjenkestopp-kompensasjon: - Nå røyner det på

- Dette er svært gode nyheter for den svært hardt rammede serveringsbransjen i New York. Det vil ta tid før man kommer tilbake og det å gjøre cocktails-to-go-ordningen permanent vil sørge for å gi disse bedriftene en stabil inntektsstrøm som kan bli en kilde til å de kommer seg ovenpå igjen, sier Hawkins.

Det er uklart når den nye ordningen eventuelt kan iverksettes. Forbes skriver at lovendringen må opp i New York State Senate og at den trolig vil møte motstand fra de som angivelig fikk ordningen stanset i juni i fjor, nemlig vin- og brennevinutsalgene.