Gå til sidens hovedinnhold

Vil la deg kredittsjekke naboen

Norge først i verden med kredittsjekk på mobilen.

Det norske programvareselskapet Applics og kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet lanserer tirsdag det som er verdens første kredittsjekk på mobiltelefon.

Foreløpig kommer programmet kun for iPhone, men det vil også komme på andre mobilplattformer. Er du en lykkelig eier av en iPhone kan du altså nå bruke mobilen til å sjekke om forretningsforbindelsen er seriøs og har sakene i orden.

- Vi er kjempespente på responsen på vår nye stolthet. Det er uten tvil en nyttig tjeneste som vi tror vil bli meget populær, sier markedsansvarlig Marius Lindholt i Applics til Nettavisen.

Gir alle nøkkelopplysninger
Han opplyser at tjenesten inneholder en rekke kritiske opplysninger om landets bedrifter (se full oversikt nederst i artikkelen).

- Brukere vil kjapt kunne hente ut grunnleggende selskapsinformasjon, eierstruktur, økonomiske nøkkeltall og kreditt- og betalingsinformasjon, sier Lindholt.

Han mener tjenesten vil gjøre norske bedrifter tryggere.

- Nå vil ansatte med ansvar alltid kunne ta trygge beslutninger, uansett hvor de befinner seg. De vil til enhver tid vite hvem de handler med, hva slags selskap de har med å gjøre og hvor mye kreditt som bør gis, sier han.

Han forklarer at applikasjonen, som har fått navnet D&B Mobile, fra i dag kan lastes ned fra iTunes.

Bedrifter kan sjekke privatpersoner
- Så nå kan iPhone-eiere kredittsjekke både bedrifter, venner og bekjente?

- Man kan sjekke bedrifter og organisasjoner, men personsøk er i dag ikke tilgjengelig i D&B Mobile da det fortsatt er under utvikling. Kun bedrifter kan kredittsjekke privatpersoner, og de må ha en gyldig grunn for å gjøre dette, D&B Mobile er forbeholdt bedriftsmarkedet. For å få brukernavn og passord må du oppgi både brukerens navn og et gyldig organisasjonsnummer.

- Du utelukker ikke at privatpersoner vil bruke tjenesten?

- Personopplysningsloven gir ikke adgang for privatpersoner å foreta kredittsjekk hverken av bedrifter eller privatpersoner. Vi skulle gjerne sett en endring her slik at det kunne åpnes for at privatpersoner kan sjekke bedrifter. Tenk om man kunne kredittsjekke for eksempel håndverkeren eller bruktbilselgeren før du inngår en avtale med dem, sier Lindholt.

Husk imidlertid at det sendes gjenpartsbrev ut til alle privatpersoner som blir kredittsjekket med opplysninger om hvem som står bak sjekken. Har du ikke en saklig grunn bryter du loven, sånn sett gjelder samme regler som for eksisterende tjenester på internett, sier Lindholt.

Lett å finne synderen
Markedsdirektør Kjell-Ola Kleiven i D&B’s morselskap Bisnode har tidligere sagt til Nettavisen at det grenser til idioti å foreta en kredittsjekk uten saklig grunn.

- Personopplysningsloven krever at det foreligger saklige grunner for en kredittsjekk. Bryter noen denne regelen er det lett å spore hvem som har utført sjekken. Alle som har tilgang til å utføre sjekker har en egen identitet i systemet og vil fort bli avslørt. Alle med tilgang til systemene har signert en kontrakt der reglene for kredittsjekk går klart fram. Bryter noen denne er det tillitsbrudd som jeg vil tro arbeidsgivere ser meget alvorlig på. Med tanke på at alle som blir kredittsjekket mottar et gjenpartsbrev med opplysning om at sjekk er foretatt, så blir det helt molbo å foreta ulovlig kredittsjekk, sa Kleiven.

Les mer: Idiotisk å kredittsjekke eksen

Dette kan du sjekke via Applics og D&Bs nye iPhone-applikasjon:
Grunnleggende selskapsinformasjon:
Etableringsår, aksjekapital, revisor, bransje, antall ansatte, adresse, organisasjonsnummer og selskapsform.

Eier/juridisk:
Største aksjonær, daglig leder, styreleder, datterselskap eller ikke, signatur og prokura.

Økonomi og kreditt:
Inntekter, resultat, overskuddsprosent, rentabilitet, egenkapitalandel, 3 års historikk (regnskapstall), rating, rating trend/historikk og anbefalt kredittgrense.

Betalingserfaring:
Inkasso, pant og betalingsanmerkninger.

- D&B Mobile er gratis å laste ned og installere. Brukertilgang kan bestilles direkte i applikasjonen om du ikke allerede er eksiterende kunde hos Dun & Bradstreet. Det koster ikke noe å registrere seg som bruker, og det koster 25 kroner for hver rapport du laster ned, sier Lindholt.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her