*Nettavisen* Økonomi.

Vil lage norsk fly

Foto: (Hareide Designmill)

Slik vil det første norskproduserte flyet på 60 år se ut. Einar Hareide, tidligere sjefdesigner i Saab, er med på laget.

04.05.05 15:35

Det norske selskapet Aeriton Aircraft planlegger det første norskproduserte flyet siden 1946.

Aeriton har fått med seg designer Einar Hareide i Hareide Designmill i prosjektet. Hareide var tidligere sjefdesigner i Saab.

Går alt etter planen er flyet på vingene i 2010.

Bak Aeriton står Johannes Wårseth-Junge (28) og Pål Arne Reinhardsen (34).

Penger
Wårseth-Junge sier til TV 2 Nettavisen at det er et hull i markedet for mellomklasse turboprop-fly, med typiske bruksområder som ambulanse og små lastefly. Han mener det har vært et stort sprik mellom det kundene har ønsket og det leverandørene har gitt dem.

Han sier det allerede er kommet inn eksterne investorer i prosjektet, men vil foreløpig ikke si hvem det er.

Totalt er investeringene ventet å komme opp i 700 millioner kroner, og det planlegges en ny emisjon for å hente inn kapital.

Karbon
Turbopropellflyet skal bygges i karbonfiber, som skal være et bedre og mer fleksibelt materiale enn aluminium, som brukes i dag. Det skal gi raskere og lettere fly, og er billigere å produsere.

Aeriton har samarbeid med Devold AMT (en del av børsnoterte Hexagon Composites) på materialsiden.

Aeriton Aircraft og Hareide Designmill har som målsetting å lansere løsninger som setter ny standard for brukervennlighet i dette flysegmentet. I tillegg skal det bli et fly med store flerbruksmuligheter. Som passasjerfly vil det få kapasitet til ni passasjerer. Flyet kan enkelt tilrettelegges for transport av frakt eller omgjøres til bruk som ambulansefly.

Avtale
En intensjonsavtale om leveranse av det første flyet, skal etter planen bli undertegnet i mai med Skandinavias største operatør av luftambulansetjenester, Lufttransport AS i Tromsø, ifølge en melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag